Mari Kalkun - Stories Of Stonia (2023 - Wereld)

Gepubliceerd op 4 augustus 2023 om 17:54

Ik heb wat met Noord en Oost Europese folk. Hedningarna, Varttina, The Bulgarian Female Choir, ze maken allen prachtige muziek. Toen ik dit album uit Estonia dus zag in de releaselijst heb ik het direct op mijn want-to-have playlist-lijst geplaatst.

En ik word beslist niet teleurgesteld. Het is een mooi album. De muziek is anders dan die in Scandinavië of Bulgarije. En toch hoor je verwantschap. Met name in het gebruik van de stem. Het geheel klinkt wat ingetogener, minder stevige ritmes. Vooral dat laatste maakt het voor mij toch iets minder aantrekkelijk dan de muziek van de hier boven genoemde gezelschappen. 

Op haar site lees ik dat het album de overgang van Runo songs naar de psychfolk en krautrock weerspiegelt. Dat verklaart waarschijnlijk ook de begeleiding met hedendaagse instrumenten zoals de piano. De eveneens gebruikte citer klinkt wat authentieker. Één van de songs gaat over de huidige oorlog. Heden en verleden worden dus in haar muziek verenigd.

De opener is mijn favoriet op dit album. Verder is ook Põhjataeva Alune Lend (Flight Beneath the Northern Sky) een sterretje waard. Geen album om dagelijks te draaien maar absoluut een aanwinst.

Waardering 7,5

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.