Lungfish - Artificial Horizon (05-1998) - Alternative/Post Hardcore

Gepubliceerd op 27 februari 2024 om 16:28

Over de band:

Lungfish is/was een Amerikaanse rockband, opgericht in 1987 in Baltimore, Maryland. Hun muziek valt in genres als post-hardcore, emo en experimentele rock. De band is vooral bekend vanwege hun unieke geluid en complexe teksten. De leden van de band zijn Daniel Higgs (zang en soms gitaar), Asa Osborne (gitaar), Sean Meadows (bas) en Mitchell Feldstein (drums), met eerdere leden zoals John Chriest en Nathan Bell. Bijna al hun muziek is uitgebracht door het punklabel Dischord Records uit Washington D.C., behalve hun eerste album

Lungfish wordt beschouwd als een van de meest eigenzinnige bands van Dischord Records en hun muziek is moeilijk onder één noemer te brengen. Door de jaren heen zijn ze in verschillende genres geplaatst, van emo tot psychedelisch, maar hun muziek overstijgt vaak eenvoudige categorisering. Het meest kenmerkende aan Lungfish is het hypnotische gitaarspel van Asa Osborne en de diepzinnige, literaire teksten van zanger Daniel Higgs, die thema's verkent als wetenschap, religie, ruimte, tijd en de menselijke conditie

Over het album:

Het album Artificial Horizon van Lungfish,  staat bekend om zijn minimalistische aanpak en de consistente, solide uitvoering van post-hardcore muziek. De muziek van Lungfish is moeilijk te categoriseren, wat de band een unieke plek in de muziekwereld geeft. Ze zijn door de jaren heen gelabeld als emo, post-hardcore, post-punk, en psychedelisch, maar geen van deze labels past volledig bij hun stijl.

Artificial Horizon wordt beschouwd als een vitale toevoeging aan het repertoire van Lungfish, waarbij elke nieuwe release de randen van hun geluid verder opzoekt. Een aantal nummers zit ook op de rand van mijn persoonlijke comfortzone.

Het album is opvallend vanwege de gelijke verdeling tussen instrumentale en vocale nummers, een bijzondere zet voor een band met zo'n raadselachtige maar wel uitgesproken frontman als Daniel Higgs. Zijn teksten, vaak doordrenkt van mythologische en existentiële thema's, schitteren met name in nummers als Ann The Word en Love Will Ruin Your Mind. Deze nummers tonen zijn vermogen om diepe, soms verontrustende beelden op te roepen.

De recensie van "The Vinyl District" noemt het album een solide staaltje post-hardcore, ver verwijderd van de emotionele ontboezemingen die vaak geassocieerd worden met emo-muziek. In plaats daarvan biedt het album een verzameling van strakke, minimalistische nummers, waarbij de band vasthoudt aan hun beproefde formule van gitaren en drums. Dit wordt weerspiegeld in de instrumentale openingstrack Black Helicopters, die onheilspellend maar beheerst overkomt, en in andere nummers zoals Oppress Yourself en Amnesiac (mijn favoriet), die indruk maken met hun krachtige herhalingen en strakke muzikale samenhang. De recensie benadrukt dat de eenvoud en consistentie van Lungfish's esthetiek hen gemakkelijk kan doen onderschatten, maar dat het juist deze eigenschappen zijn die hun muziek zo boeiend maken.

In samenvatting, Artificial Horizon van Lungfish is een album dat trouw blijft aan de kern van de band terwijl het subtiele nieuwe elementen verkent. Het is een essentieel luisterstuk voor fans van het genre en een bewijs van de aantrekkingskracht van de band in de wereld van de alternatieve rock. Ik vermoed echter dat de band niet meer bestaat aangezien het laatste album inmiddels 12 jaar geleden is verschenen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.