Februari 2024

Eyvind Alnaes - Symphonies Nos. 1 & 2

Eyvind Alnæs (1872-1932) was een Noorse componist en organist, bekend om zijn bijdragen aan de romantische muziekperiode. Hoewel hij misschien niet zo internationaal bekend is als sommige van zijn tijdgenoten, zoals Edvard Grieg, heeft Alnæs een belangrijke rol gespeeld in de Noorse muziekgeschiedenis. Zijn oeuvre omvat voornamelijk werken voor piano, orgel, en stem, inclusief liederen, koorwerken, en enkele orkestwerken.

Lees meer »

Jacquet de Mantua - Motets Vol. 1 (Arr. for guitar)

Het album "Motets Vol. 1" bevat muziek van Jacquet de Mantua, gespeeld door Noël Akchoté, een veelzijdige gitarist bekend om zijn werk in genres variërend van jazz tot experimentele muziek. Jacquet de Mantua, een componist uit de Renaissance, is minder bekend dan zijn tijdgenoten, maar zijn composities zijn niettemin belangrijk voor het begrijpen van de muzikale ontwikkelingen van die tijd.

Lees meer »

Isaac Albeniz - Henry Clifford - Opera

De opera Henry Clifford van Isaac Albéniz, hoewel minder bekend dan zijn pianowerken, is een verborgen juweel in het repertoire van de klassieke muziek, dat mijn aandacht en waardering heeft verdiend. Als iemand die nog maar kort met klassieke muziek bezig is heb ik niet persé de  neiging om me meer bezig te houden met het traditionele operarepertoire. Mijn ervaring met Henry Clifford is verrassend verrijkend en onthullend.

Lees meer »

Sigismondo d'India - Lamenti & Sospiri

Het album Lamenta & Sospiri uit 2021 is een verfijnde en emotioneel geladen uitvoering van de werken van Sigismondo d'India, prachtig geïnterpreteerd door sopranen Mariana Flores en Julie Roset, begeleid door het gerenommeerde ensemble Cappella Mediterranea. Dit album is een viering van d'India's composities, die diep geworteld zijn in de Italiaanse vroege baroktraditie, en markeert een verkenning van de emotionele diepten van liefde, verlies, verlangen en berouw.

Lees meer »

Alois Haba - Complete Nonets

Het album Complete Nonets van Alois Hába, uitgevoerd door het Czech Nonet in 1995, is een intrigerende en waardevolle toevoeging aan de catalogus van 20e-eeuwse klassieke muziek. Dit opnameproject belicht het unieke en baanbrekende werk van Hába, een Tsjechische componist die bekend staat om zijn experimenten met zogenaamde microtonale muziek en onconventionele harmonieën.

Lees meer »

Tomaso Albinoni - Il Nascimento Dell'Aurora

Het album Il Nascimento dell'Aurora van Tomaso Albinoni, uitgevoerd door I Solisti Veneti onder leiding van Claudio Scimone uit 1985, is een fascinerende duik in de wereld van de barokmuziek en illustreert prachtig de elegantie en expressieve diepte van Albinoni's composities. Dit album brengt een van de minder bekende werken van Albinoni naar voren, waardoor luisteraars kunnen genieten van de rijkdom van de Venetiaanse barok buiten de meer bekende concerti en sonates.

Lees meer »

Franchinus Gaffurius - Missa de Carneval, Stabat Mater & Motetti

Franchinus Gaffurius (1451-1522) was een vooraanstaande Italiaanse muziektheoreticus, componist en choirmaster van de Renaissance, wiens werk een brug slaat tussen de middeleeuwse en renaissance muziek. Zijn composities, waaronder missen, motetten en andere kerkelijke werken, worden gekenmerkt door hun complexe polyfonie en diepe spirituele expressie.

Lees meer »

William Alwyn - Symphony No.2/Overture to a Masque/The Magic Island/Derby Day

Dit album met werken van William Alwyn, uitgebracht in 1992, is een prachtige verzameling van enkele van de meest boeiende composities van deze Britse componist. Dit album omvat Alwyn's Symphony No.2, Overture to a Masque, The Magic Island, en Derby Day, uitgevoerd met grootse emotie en technische bekwaamheid. De uitvoeringen brengen Alwyn's kenmerkende stijl naar voren, die zowel lyrisch als dramatisch is, en tonen zijn vermogen om rijke, beeldende muzikale texturen te creëren.

Lees meer »

Michelangelo Falvetti - Nabucco

Het album Nabucco van Michelangelo Falvetti, uitgevoerd door Cappella Mediterranea onder leiding van Leonardo García Alarcón in 2013, is een opmerkelijke herontdekking en uitvoering van een zelden gehoord meesterwerk uit de barokmuziek. Falvetti, een Siciliaanse componist uit de 17e eeuw, was lange tijd een vergeten figuur in de muziekgeschiedenis, maar deze opname brengt zijn werk weer in de schijnwerpers, en terecht.

Lees meer »

Henry Eccles - Sonata for Violin and Continuo

Het album "Sonatas for Violin and Continuo" van Henry Eccles, uitgevoerd door de Callipygian Players in 2014, duikt in de diepten van de barokmuziek en biedt een verfijnde interpretatie van enkele van Eccles' meest gerespecteerde werken voor viool. Deze collectie van sonates belicht de elegantie en expressiviteit die kenmerkend zijn voor de late barokperiode, met een speciale focus op de dynamische interactie tussen de viool en de basso continuo.

Lees meer »

Girolamo Abos - Stabat Mater

Het album met de Stabat Mater van Girolamo Abos, uitgevoerd door het orkest Stradivaria uit het jaar 2000 biedt een blik op het werk van een enigszins onderbelichte componist uit de 18e eeuw. Abos, een componist met Maltese roots, heeft een unieke plaats in de muziekgeschiedenis door zijn werken die een brug slaan tussen de barok- en de vroeg-klassieke periodes. Zijn "Stabat Mater", een diep religieus stuk dat het lijden van Maria aan de voet van het kruis van Christus betreurt, is een toonbeeld van zijn vermogen om emotie en devotionele intensiteit in muziek te vangen.

Lees meer »