Carl Philipp Emanuel Bach – 6 Symfonieën

Gepubliceerd op 12 februari 2023 om 19:42

Academy of Ancient Music  o.l.v. Christopher Hogwood (1978)

 

De zoon van de meer bekende Johann Sebastian Bach. Veelal wordt zijn naam afgekort tot CPE Bach. Hij werd geboren op 8 maart 1714 en stierf op 14 december 1788.


Hij staat bekend om zijn levendige composities hetgeen wel paste bij zijn extroverte levensstijl. Ook de 6 Symfonieën op dit album zijn daarvan een voorbeeld. Uiteraard is zijn vader een leermeester geweest.
CPE Bach was een begenadigd klavierspeler en begon al heel jong met componeren. Zijn peetvader was de bekende componist Georg Philipp Telemann. Ook zijn invloed was groot.


De lijst met composities van CPE Bach is lang. Op Wikipedia staan er 875 werken op zijn naam. Het voert te ver om die allemaal te (willen) beluisteren. Aansluitend op mijn persoonlijke voorkeuren ben ik vooral geïnteresseerd in composities voor orgel, Symfonieën en koorwerken. Voorlopig zal ik dus nog wel CPE Bach composities de revue laten passeren in mijn blogsite, waarbij ik wel afhankelijk ben van het aanbod op Spotify.


De 6 Symfonieën zijn die voor Baron van Swieten (H657 t/m H662, Wq 182 no’s 1 t/m 6) uit 1773. De Wq nummering staat voor Alfred Wotquenne en dateert uit 1905, de H voor Eugene Helm met een nummering uit 1989. De H nummering is vollediger.

Ik vind deze 6 symfonieën erg fraai. Het valt me vooral op dat de muziek heel vloeiend is. Mooie overgangen van tempo en volume. Het zijn zeer aangename melodieën en het tempo is overwegend aan de hoge kant. Het verveelt geen moment in de ruim één uur durende opname. In mijn trip door het klassieke landschap tot nu toe wel behorend tot het neusje van de zalm. Voor wie gaat luisteren, geniet ervan.

Waardering 8,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.