Carl Friedrich Abel – Symphonies , Opp. 1 & 4

Gepubliceerd op 20 februari 2023 om 17:44

Kölner Academie o.l.v. Michael Alexander Willens

 

Een album uit 2018 met daarop twee symfonieën die elk uit 6 delen bestaan. Gecomponeerd door Carl Friedrich Abel die leefde van 1723 – 1787. Deze werken dateren van 1761, respectieve lijk 1762. Abel bespeelde zelf Viola da gamba. Een wat groter uitgevallen viool die als een cello wordt bespeeld.

 

Wat ik moeilijk vind in klassieke muziek is het vaststellen hoe een compositie of arrangement uniek is. Of kunnen herkennen van welke componist iets afkomstig is. Dat zal ik ook niet meer leren denk ik. Op Wikipedia staat een leuke anekdote over een werk van Abel dat in eerste instantie aan Mozart was verbonden. Een Rembrandt die toch niet van Rembrandt is. Blijkbaar ben ik dus niet de enige die daar moeite mee heeft.

 

Deze Symfonieën zijn wat timide. Zelf houd ik wel van wat meer volume en bombast. Het wordt ook niet persé in een groot symfonieorkest gespeeld. Hobo’s, Horns, violen en een continuo volstaan. Een continuo is een ondersteuning van o.a  bas en of cello t.b.v. de harmonie. Het wordt voornamelijk in barok muziek gebruikt, alhoewel het hier een stuk uit de klassieke school betreft Zo leer je (ik) nog eens wat.

 

Deze 2 symfonieën is een hele zit. Ik heb ze verdeeld over twee playlists. Dan kun je de aandacht er beter bij houden. Bijzonder is dat de 6 delen niet in de volgorde 1 – 6 worden geplaatst, maar willekeurig (Opus 1) of van 6 naar 1 (Opus 4). Misschien kan iemand dat uiteggen.

 

Hoewel niet helemaal het type symfonie waar ik gek op ben waardeer ik deze uitvoering toch met een 7.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.