Johann Christian Bach – 6 Symfonieën Op. 3

Gepubliceerd op 25 februari 2023 om 20:09

Academy of St. Martin in the Fields o.l.v. Sir Neville Marriner (1970)

 

Vandaag aandacht voor een andere Bach, ook een zoon van Johann Sebastian Bach, maar met aan andere moeder dan C.P.E. Bach. In Wikipedia zijn 18 verschillende componisten met de naam Bach. Niet allemaal familie van elkaar maar veel wel.

 

JC Bach werd geboren toen zijn vader 50 was. 21 jaar jonger dan CPE. Hij ontwikkelde ook een compleet andere stijl dan die van zijn vader.

 

Deze compositie is erg levendig net zo als het werk van zijn halfbroer. Misschien bevalt deze symfonie me zelfs nog wel iets beter. De lijst van composities doet qua aantal maar weinig onder voor die van CPE Bach. Niet vreemd met zo’n vader.

 

Symfonie No. 1 van de reeks van 6 steekt van wal met een movement in Allegro con spirito. Allegro heb ik al beschreven, vlug en levendig, con spirito is met geestdrift. En dat is duidelijk herkenbaar. Veel van de movements zijn in Allegro. Dat ligt mij wel. Het houdt daardoor meer mijn aandacht vast.

 

Deze opname dateert van 1970. Sir Neville Marriner (1924-2016) werd geridderd in 1985. Hij is een van de beroemdste dirigenten ooit en oprichter van de Academy of St. Martin in the Fields (1958).

Waardering 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.