Johann Michael Bach - Collected Organ Chorales

Gepubliceerd op 13 maart 2023 om 20:09

Franz Haselböck – orgel

 

Dit is een prachtig album voor wie van (kerk)orgelmuziek houdt. Goed luid op de koptelefoon of op een stel (goede) luidsprekers.

 

Johann Michael Bach (1648-1694) was de broer van Johann Christoph Bach. Hij was de schoonvader van Johann Sebastian Bach (die was getrouwd met Maria Barbara Bach). Hij was tevens een (achter)neef van Johann Sebastian Bach. Vroeger kon dat allemaal. Hij wordt ook wel de Gehrener Bach genoemd om niet met zijn naamgenoot te worden verward, die de bijnaam De Wuppertaler Bach heeft gekregen.

 

JM Bach is bekend door een eerder per abuis aan JS Bach toegeschreven bewerking van ‘In dulce jubilo’. Het is een bewerking van het gelijknamige kerstlied van Heinrich Seuse uit (waarschijnlijk) 1328.
De uitvoering van Mike Oldfield is het meest bekend (1975)

 

Het album bevat 38 korte stukken, uiteraard allemaal religieuze werken. Persoonlijk houd ik met name van die stukken die wat steviger zijn aangezet, bijvoorbeeld Meine Seele Erhebt Den Herrn Oder Gott Sei Uns Gnädig Und Barmherzig en het gelijk daarop volgende Herr Christ, Der Einig Gottes Sohn. Voor het overige zijn de stukken wat luchtiger, maar vallen ruimschoots binnen mijn comfortzone

 

Waardering 7,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.