Isaac Albeniz - Piano Music Vol. 2

Gepubliceerd op 17 januari 2024 om 10:30

Isaac Albéniz (1860-1909) was een Spaanse componist en pianist, geboren in Camprodón, Catalonië. Hij wordt beschouwd als een van de vooraanstaande figuren in de Spaanse muzikale nationalistische beweging van de late 19e en vroege 20e eeuw. Zijn muziek is sterk beïnvloed door de traditionele Spaanse volksmuziek en de flamenco.

Enkele belangrijke punten over Isaac Albéniz:

  1. Spaanse invloeden: Albéniz staat bekend om zijn vermogen om Spaanse sfeer en folklore te verwerken in zijn composities. Zijn muziek roept vaak de sfeer op van de verschillende regio's van Spanje.

  2. Pianomuziek: Hoewel hij ook werken heeft geschreven voor andere bezettingen, is Albéniz het meest bekend om zijn pianomuziek. Zijn bekendste werk voor piano is waarschijnlijk de suite "Iberia," een indrukwekkend en virtuoos werk dat de diversiteit van het Iberisch schiereiland verkent.

  3. Suite Española: Een andere bekende compositie van Albéniz is de "Suite Española," een verzameling pianostukken die elk verschillende regio's van Spanje vertegenwoordigen. Het stuk "Asturias (Leyenda)" uit deze suite is een van zijn beroemdste werken.

  4. Granados en Albeniz: Samenwerking en invloed: Albéniz had ook invloed op andere Spaanse componisten, waaronder Enrique Granados, een tijdgenoot en vriend. De twee componisten deelden een interesse in de verwerking van Spaanse muzikale elementen in hun werken.

  5. Opera: Naast zijn werk voor piano schreef Albéniz ook opera's, waarvan "Pepita Jiménez" en "Merlín" de bekendste zijn.

Isaac Albéniz overleed in 1909 in Cambo-les-Bains, Frankrijk. Zijn muzikale nalatenschap heeft een blijvende invloed gehad op de Spaanse muziek en heeft bijgedragen aan de erkenning van de Spaanse muzikale identiteit wereldwijd.

Vandaag  een compilatiealbum van Isaac Albeniz met daarop onder andere "Recuerdos de Viaje". Dit is een suite voor piano. De titel vertaalt zich naar "Herinneringen aan een reis" in het Nederlands. Deze compositie bestaat uit zeven afzonderlijke stukken, elk met een eigen karakter en sfeer, die samen een muzikaal reisverhaal vertellen.

"Recuerdos de Viaje" is een prachtige representatie van Albéniz's vermogen om Spaanse sfeer en emoties in muziek vast te leggen. Elk stuk in de suite heeft zijn eigen karakteristieke melodieën en ritmes, waardoor luisteraars worden meegenomen op een denkbeeldige reis door verschillende regio's of ervaringen. Voorbeelden van enkele stukken in deze suite zijn "Rumores de la Caleta" en "En la Alhambra."

De stukken in "Recuerdos de Viaje" zijn technisch uitdagend voor pianisten en hebben een levendige, kleurrijke uitdrukking die typerend is voor Albéniz's stijl. Het werk is een geliefde keuze onder zowel pianisten als liefhebbers van Spaanse klassieke muziek.

Dit album met een aantal pianowerken dateert van 2007:

  • Recuerdos de Viaje
  • Espagne
  • Azulejos
  • La Vega
  • Navarra 

Uitgevoerd door Guillermo Gonzalez en te beluisteren op:

Spotify, YouTube, Tidal, Qobuz en Apple Music

Waardering: 7,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.