Wolfgang Amadeus Mozart - Exsultate, Jubilate, Regina Coeli, Ergo Interest

Gepubliceerd op 25 januari 2024 om 17:45

Bovenstaand album dateert van 2013.

Uitvoerenden :

  • Emma Kirby - sopraan
  • Academy of Ancient Music o.l.v. Christopher Hogwood

Het album bevat achtereenvolgens:

  • Exsultate, Jubilate K165
  • Regina Coeli in C K108
  • Ergo Interest.... Quaere Superna K 143
  • Regina Coeli in B-flat K127

Te beluisteren op Spotify, YouTube, Tidal, Qobuz en Apple Music

Waadering: 8,5

Het album "Exsultate, Jubilate, Regina Coeli, Ergo Interest" van Wolfgang Amadeus Mozart, met Emma Kirkby als sopraan, is een verzameling van enkele van Mozart's religieuze en vocale werken. Emma Kirkby, bekend om haar heldere en expressieve sopraanstem, is bijzonder goed geschikt voor de uitvoering van Mozart's muziek. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste stukken op dit album:

  1. Exsultate, Jubilate, K. 165: Dit is een motet geschreven door Mozart in 1773, toen hij 17 jaar oud was. Het stuk, oorspronkelijk geschreven voor een castraatzanger, is beroemd om zijn veeleisende, maar vrolijke en levendige karakter. De finale, "Alleluia", is bijzonder bekend en wordt vaak apart uitgevoerd.

  2. Regina Coeli, K. 108: Dit is een vrolijke, levendige Maria-antifoon, geschreven in Salzburg in 1771. Het bevat vier delen met een afsluitend "Alleluia". De muziek is feestelijk en bevat verschillende solo passages voor de sopraan.

  3. Ergo Interest... Quaere Superna, K. 143: Dit is een minder bekend, maar toch interessant werk van Mozart. Het bestaat uit twee delen: "Ergo interest", een recitatief, en "Quaere Superna", een aria. Deze stukken tonen Mozart's vroege vaardigheid in het schrijven voor de stem.

Emma Kirkby is een Britse sopraan die bekend staat om haar vertolkingen van barok- en vroegklassieke muziek. Ze heeft een lichte, zuivere stem die bijzonder goed past bij dit repertoire. Haar uitvoeringen van Mozart's werken worden vaak geprezen om hun helderheid, nauwkeurigheid en expressiviteit.

Het album biedt een prachtige kijk op Mozart's religieuze en vocale composities, uitgevoerd door een van de meest gerespecteerde sopranen in dit genre. Het is een waardevolle toevoeging voor liefhebbers van klassieke muziek, vooral diegenen die geïnteresseerd zijn in Mozart's vocale werken en de uitvoeringen van barokmuziek.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.