Frédéric Chopin - Piano Concertos 1 & 2

Gepubliceerd op 30 januari 2024 om 19:46

Een album met daarop één van de meest beroemde pianisten als hoofdrolspeler. Arthur Rubinstein speelt de eerste twee painoconcerten van Frédéric Chopin. Hieronder een uitgebreide review van deze beide concerten. Lees HIER meer over Chopin.

Het Pianoconcert Nr. 1 in e klein, Op. 11, van Frédéric Chopin is een van de meest geliefde en bewonderde werken in het klassieke pianorepertoire. Geschreven in 1830, toen Chopin slechts 20 jaar oud was, illustreert het zowel de lyrische genialiteit als de technische briljantie van de componist. Hier is een gedetailleerde review:

 • Compositiestijl: Dit concerto, hoewel genummerd als het eerste, is eigenlijk het tweede dat door Chopin is geschreven. Het werk toont Chopins kenmerkende romantische stijl, met rijke harmonieën, expressieve melodieën, en een diepe emotionele diepgang. Het stuk is technisch uitdagend, vereist een aanzienlijke vaardigheid van de pianist, maar is ook rijk aan poëtische lyriek.

 • Structuur en movements: Het concerto bestaat uit drie movements:

  • Allegro maestoso: Deze opening kenmerkt zich door dramatische en krachtige thema's, afgewisseld met meer lyrische passages.
  • Romance – Larghetto: Dit is een dromerig, bijna meditatief langzaam deel, bekend om zijn mooie melodie en subtiele expressie.
  • Rondo – Vivace: De finale is levendig en speels, met een sprankelende energie die de virtuositeit van de pianist benadrukt.
 • Uitvoering en Interpretatie: De vertolking van dit concerto vereist een pianist die technische bekwaamheid kan combineren met diepe muzikale sensitiviteit. Het vraagt om zowel kracht als subtiliteit, en een vermogen om de rijke emoties die Chopin in de muziek heeft geweven, over te brengen.

 • Historische en Muzikale Betekenis: Dit werk weerspiegelt Chopins liefde voor zijn geboorteland Polen, met name in het gebruik van dansritmes die doen denken aan de Poolse mazurka in de finale. Het was een van de stukken die Chopin's reputatie als componist en pianovirtuoos vestigde.

 • Persoonlijke Reflectie: Luisteraars worden vaak geraakt door de emotionele diepte en de schoonheid van het concerto. Het Larghetto, in het bijzonder, wordt vaak geprezen voor zijn serene en ontroerende kwaliteit.

 • Aanbeveling: Het Pianoconcert Nr. 1 van Chopin is een essentieel werk voor liefhebbers van romantische muziek en pianoliteratuur. Het biedt een fascinerende kijk op de vroege creativiteit van een van de grootste componisten voor de piano en blijft een favoriet bij concertpubliek over de hele wereld.

Dit concerto wordt beschouwd als een meesterwerk binnen Chopins oeuvre en is een must-listen voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en evolutie van pianomuziek


Het Pianoconcert Nr. 2 in f klein, Op. 21, van Frédéric Chopin is een diepgaand en expressief werk dat een bijzondere plaats inneemt in de romantische pianoliteratuur. Chopin componeerde dit stuk in 1829-1830, voor zijn vertrek uit Polen, en het is een reflectie van zijn jonge, maar al uitzonderlijk ontwikkelde, muzikale talent. Hier volgt een review:

 • Compositiestijl: Dit concerto, hoewel genummerd als het tweede, was eigenlijk het eerste dat Chopin componeerde. Het toont een vroege volwassenheid in Chopins compositiestijl met rijke melodieën, gevoelige lyriek en verfijnde harmonieën. Het is een werk dat zowel de technische vaardigheden van de pianist als de emotionele expressie benadrukt.

 • Structuur en Movements: Het concerto bestaat uit drie movements:

  • Maestoso: Deze eerste movement is dramatisch en krachtig, met een rijk palet aan thema's en een briljante pianistiek.
  • Larghetto: Het tweede deel is buitengewoon lyrisch en poëtisch, vaak beschreven als een van Chopins mooiste creaties, en weerspiegelt een diepe romantische expressie.
  • Allegro vivace: De finale is levendig en dansachtig, met een ritmische drive die herinnert aan Poolse volksdansen.
  • Uitvoering en Interpretatie: De uitvoering van dit concerto vereist een pianist die niet alleen technisch begaafd is, maar ook de emotionele dieptes en subtiliteiten van Chopins muziek kan vatten en overbrengen. De balans tussen technische precisie en expressieve vrijheid is cruciaal.
 • Historische en Muzikale Betekenis: Ook het Concerto Nr. 2 weerspiegelt Chopins diepe verbondenheid met zijn Poolse wortels, vooral in de levendige en ritmische finale. Het was ook een van de werken waarmee Chopin zichzelf vestigde als een opmerkelijk componist en pianovirtuoos.

 • Persoonlijke Reflectie: Veel luisteraars vinden dit concerto ontroerend, vooral het Larghetto, dat een intieme, bijna meditatieve sfeer creëert. De muziek spreekt tot de ziel en laat een blijvende indruk achter door zijn emotionele diepgang.

 • Aanbeveling: Het Pianoconcert Nr. 2 van Chopin is een essentiële ervaring voor liefhebbers van klassieke muziek. Het biedt een prachtig inzicht in de vroege artistieke visie van Chopin en is een toonbeeld van romantische pianocompositie.

Dit concerto is niet alleen een technische uitdaging voor de uitvoerende pianist, maar ook een rijke bron van emotionele expressie, en blijft een favoriet in concertzalen wereldwijd.


Hoofdrolspelers op dit album van RCA uit 2005 zijn :

 • Arthur Rubinstein - Piano
 • The New Symphony Orchestra of London o.l.v. Stanislaw Skeowaczewski
 • Symphony of the Air o.l.v. Alfred Wallenstein

Te beluisteren op Spotify, YouTube, Deezer, Tidal en Qobuz

Waardering: 8,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.