Paul Abraham - Ball Im Savoy (1932) Excerpts - Operette

Gepubliceerd op 1 februari 2024 om 22:08

"Ball im Savoy," een operette gecomponeerd door Paul Abraham is een belangrijk en invloedrijk werk in de geschiedenis van de lichte muziektheatertraditie in Europa. Deze operette, bekend om zijn levendige muziek, kleurrijke karakters en humoristische verhaallijn, was bijzonder populair in het interbellum en blijft een geliefd stuk in het repertoire van operettegezelschappen. Hier volgt een review van het album van deze operette:

 • Muziek en Compositiestijl: De muziek van "Ball im Savoy" is kenmerkend voor Paul Abraham's stijl, die een mix is van jazz, foxtrot, en traditionele operettemelodieën. Het resultaat is een energieke en aanstekelijke muzikale ervaring, die de luisteraar onmiddellijk meeneemt naar de sfeer van de vroege jaren '30.

 • Verhaal en Thema's: De operette draait om de verwikkelingen en misverstanden in een liefdesverhaal, kenmerkend voor het operettegenre. De plot combineert romantiek met humor en lichte maatschappelijke kritiek, wat typisch is voor de werken uit deze periode.

 • Uitvoering en Zang: De opname van een operette als "Ball im Savoy" vereist artiesten die niet alleen vocaal begaafd zijn, maar ook het komische en theatrale aspect van de muziek kunnen overbrengen. Belangrijk is hoe de zangers de speelse en soms ironische teksten tot leven brengen.

 • Orkestratie en Arrangementen: Abraham's orkestratie is rijk en gevarieerd, met bijzondere aandacht voor de blaasinstrumenten, die een jazzy gevoel geven. De arrangementen zijn vaak complex en tonen Abraham's vaardigheid in het vermengen van verschillende muzikale stijlen.

 • Historische Context: "Ball im Savoy" werd gecomponeerd en voor het eerst opgevoerd in een tijd van grote politieke en sociale veranderingen in Europa. De operette weerspiegelt de geest van die tijd, met zijn verlangen naar ontspanning en escapisme.

 • Algehele Impact en Legacy: Deze operette is een belangrijk voorbeeld van het interbellum muziektheater en blijft een favoriet bij liefhebbers van het genre. Het werk van Paul Abraham, waaronder "Ball im Savoy", heeft een blijvende invloed gehad op de ontwikkeling van de operette en het muziektheater.

 • Conclusie: Het album van Paul Abraham's "Ball im Savoy" is een levendige en vreugdevolle luisterervaring. Het combineert uitstekende muzikale vakmanschap met een speelse en luchtige benadering van het theater. Voor liefhebbers van historische operettes en muziektheater biedt dit album een charmant en vermakelijk inzicht in een belangrijk tijdperk van de Europese culturele geschiedenis.

De opname is uit 1932, het album van 2012. 

Uitvoerenden zijn :

 • Gitta Alpar (1900-1991) - Sopraan
 • Herbert Ernst Groh (1905-1982) - Tenor
 • Rosy Barsony (1908-1977) - Zangeres
 • Oscar Dunes - ???

Het album is te beluisteren op Spotify, YouTube, Deezer, Tidal en Qobuz

Het is erg prettig om naar zo'n oude opname te luisteren. Het kraakt en het piept maar de sfeer is geweldig. Waardering: 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.