Adolphe Adam - Wenn Ich Ein König Wär (Si j'étais roi)

Gepubliceerd op 3 februari 2024 om 16:35

De opera "Si j'étais roi" (Wanneer Ik Koning Zou Zijn) van Adolphe Adam, gecomponeerd in 1852, is een charmant en levendig werk dat tot de categorie van de opéra comique behoort. Adolphe Adam, vooral bekend om zijn balletmuziek zoals "Giselle" en kerstlied "O Holy Night", laat met deze opera een andere kant van zijn muzikale veelzijdigheid zien. Hieronder volgt een review van deze onderhoudende opera:

  • Muzikale Stijl en Compositie: De muziek van "Si j'étais roi" is typisch voor het midden van de 19e eeuw, met heldere melodieën, charmante harmonieën en levendige orkestratie. Adam's vaardigheid in het componeren van aanstekelijke melodieën komt duidelijk naar voren, met nummers die zowel de geest als het hart raken.

  • Verhaal en Libretto: Het verhaal, dat zich afspeelt in een exotisch, fictief koninkrijk, volgt de avonturen van een jonge man die plotseling koning wordt en de intriges die daarop volgen. De luchtige en soms satirische benadering van het koningschap en de politieke macht maakt de opera tot een vermakelijk stuk dat ook ruimte biedt voor enige reflectie.

  • Uitvoering en Zang: "Si j'étais roi" vereist zangers die niet alleen vocaal bekwaam zijn, maar ook over komische timing en expressieve acteervaardigheden beschikken. De rollen zijn evenwichtig verdeeld, met elk personage dat een kans krijgt om te schitteren, zowel in solo's als in ensemblestukken.

  • Hoogtepunten en Memorabele Momenten: Een van de muzikale hoogtepunten van de opera is de ouverture, die populair is geworden in concertprogramma's ver buiten de context van de opera. De ouverture vat de energie en het melodische vernuft van de hele opera samen en is een uitstekend voorbeeld van Adam's compositiestijl.

  • Productie en Regie: De effectiviteit van een uitvoering van "Si j'étais roi" hangt sterk af van de productie en regie, waarbij een visueel aantrekkelijk podiumontwerp en slimme regie de humor en charme van het stuk kunnen versterken.

  • Historische Context en Erfenis: Hoewel "Si j'étais roi" niet tot de meest uitgevoerde opera's behoort, heeft het werk een loyale aanhang en wordt het gewaardeerd om zijn vakmanschap en entertainmentwaarde. Het blijft een interessant voorbeeld van het Franse opéra comique genre uit de 19e eeuw.

  • Conclusie: "Si j'étais roi" van Adolphe Adam is een vermakelijke en muzikaal rijke opera die luisteraars en toeschouwers een luchtige kijk biedt op de thema's van macht en verantwoordelijkheid, verpakt in aanstekelijke muziek en levendige personages. Het is een werk dat liefhebbers van opera en Franse muziek zeker zullen waarderen voor zijn charme, humor en melodische schoonheid.

Het album dateert van 2013 en is een geremasterde opname uit 1960. Het bevat niet de complete opera maar gedeeltaen daaruit.

Te horen zijn Georg Volker (bariton), Leopold Clam (bariton), Thomas Stewart (bariton), Peter Roth-Erang (bas), Stina Britta Melander (sopraan), Ursula Schirrmacher (sopraan), Karl Ernst Mercker (bariton), Rudolf Shock (tenor), Orchester der stadlichen Oper Berlin o.l.v. Ernst Maerzendorfer.

Te beluisteren op Spotify, Deezer, YouTube, Apple Music, Tidal en Qobuz.

Waardering: 7

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.