Girolamo Abos - Stabat Mater

Gepubliceerd op 9 februari 2024 om 21:37

Het album met de Stabat Mater van Girolamo Abos, uitgevoerd door het orkest Stradivaria uit het jaar 2000 biedt een blik op het werk van een enigszins onderbelichte componist uit de 18e eeuw. Abos, een componist met Maltese roots, heeft een unieke plaats in de muziekgeschiedenis door zijn werken die een brug slaan tussen de barok- en de vroeg-klassieke periodes. Zijn "Stabat Mater", een diep religieus stuk dat het lijden van Maria aan de voet van het kruis van Christus betreurt, is een toonbeeld van zijn vermogen om emotie en devotionele intensiteit in muziek te vangen.

De uitvoering door het orkest Stradivaria kenmerkt zich door een toegewijde interpretatie van Abos' compositie, met een nadruk op de emotionele dieptes en de spirituele nuances van het stuk. Het ensemble, ondersteund door solisten die met gevoel en precisie presteren, slaagt erin de luisteraar mee te nemen op een reis door de variërende stemmingen en thema's van het werk. De muzikale leiding zorgt voor een coherente uitvoering, waarbij de dynamische contrasten en de rijke harmonische taal van Abos naar voren komen.

Toch is het mogelijk dat het album niet iedereen zal aanspreken, vooral vanwege de specifieke keuzes in interpretatie en de relatieve onbekendheid van Abos bij het grote publiek. Liefhebbers van barokmuziek en degenen met een bijzondere interesse in de muzikale ontwikkelingen van de 18e eeuw zullen echter de waarde en schoonheid van deze uitvoering waarderen. Het biedt een kans om de diversiteit van religieuze muziek uit deze periode te verkennen, buiten de meer bekende werken van componisten als Bach en Handel.

De opnamekwaliteit van het album is over het algemeen goed, met een heldere weergave van zowel de solistische als ensemblepassages. Dit draagt bij aan de algehele luisterervaring, waardoor de luisteraar volledig kan opgaan in de spirituele en emotionele reikwijdte van het "Stabat Mater". De nuances van Abos' compositie worden zorgvuldig naar voren gebracht, waardoor de luisteraar een goed beeld krijgt van zijn vakmanschap en expressieve kracht.

Samenvattend biedt het album een respectvolle en zorgvuldig overwogen uitvoering van Girolamo Abos' "Stabat Mater". Hoewel het misschien een nichepubliek aanspreekt, is het een waardevolle toevoeging aan de collecties van diegenen die geïnteresseerd zijn in de rijkdom en diepte van de muzikale traditie, en biedt het een welkome herontdekking van een componist wiens werken meer aandacht verdienen.

Uitvoerenden op dit album:

Stradivaria olv Daniel Cuiller
Isabelle Poulenard
Isabelle Desrochers
Martin Oro

Te beluisteren op Spotify, Deezer, YouTube. Apple Music, Tidal en Qobuz.

Waardering: 7

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.