Michelangelo Falvetti - Nabucco

Gepubliceerd op 13 februari 2024 om 21:07

Het album Nabucco van Michelangelo Falvetti, uitgevoerd door Cappella Mediterranea onder leiding van Leonardo García Alarcón in 2013, is een opmerkelijke herontdekking en uitvoering van een zelden gehoord meesterwerk uit de barokmuziek. Falvetti, een Siciliaanse componist uit de 17e eeuw, was lange tijd een vergeten figuur in de muziekgeschiedenis, maar deze opname brengt zijn werk weer in de schijnwerpers, en terecht.

De oratorium Nabucco (voluit Il Dialogo del Nabucco), oorspronkelijk gecomponeerd voor de kathedraal van Messina in 1683, vertelt het bijbelse verhaal van Nebukadnezar II en de Joodse ballingschap, met een focus op thema's van macht, geloof, en verlossing. De muziek van Falvetti is rijk en expressief, met een opvallende mix van dramatische intensiteit en lyrische schoonheid, die de emotionele diepten van het verhaal verkent.

Cappella Mediterranea, bekend om hun focus op de muziek van het Middellandse Zeegebied en hun passie voor het herontdekken van vergeten werken, benadert Nabucco met zowel respect voor de historische context als een frisse interpretatieve flair. García Alarcón's leiding is doordacht en dynamisch, waarbij hij de nuances en de dramatische kracht van Falvetti's score benadrukt, ondersteund door authentieke instrumentatie en historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijken.

De solisten en het koor leveren uitmuntende prestaties, waarbij ze de complexe emoties en het spirituele gewicht van het verhaal tot uitdrukking brengen. De vocale lijnen zijn zowel uitdagend als expressief, en de uitvoerders navigeren door Falvetti's muziek met een indrukwekkende technische vaardigheid en emotionele overtuigingskracht. De interactie tussen solisten, koor en orkest creëert een rijke, meeslepende luisterervaring die de luisteraar meeneemt naar de wereld van het oude Bijbelse verhaal.

De opnamekwaliteit van het album is uitstekend, met een heldere en evenwichtige mix die zowel de intimiteit van de meer ingetogen momenten als de pracht van de meer uitbundige passages vastlegt. Dit zorgt ervoor dat Nabucco niet alleen een belangrijke muzikale herontdekking is, maar ook een genot om naar te luisteren.

Samengevat, de uitvoering van Nabucco door Cappella Mediterranea onder leiding van Leonardo García Alarcón is een triomf van muzikale archeologie en artistieke expressie. Het biedt een zeldzame blik op het genie van Michelangelo Falvetti en is een essentiële toevoeging aan de collectie van elke liefhebber van barokmuziek en historische uitvoeringspraktijk. Dit album is niet alleen een viering van Falvetti's werk, maar ook een getuigenis van de tijdloze kracht van muziek om verhalen te vertellen en de menselijke geest te raken.

Te beluisteren op Spotify, Deezer, YouTube, Tidal, Qobuz en AppleMusic

Waardering: 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.