Eugene d 'Albert - Die Toten Augen (Live)

Gepubliceerd op 25 februari 2024 om 17:47

Over de componist:

Eugene d'Albert was een Schots-Duitse componist en pianist van de late romantiek. Geboren op 10 april 1864 in Glasgow, Schotland, was hij deels van Italiaanse en Franse afkomst. Hoewel hij geboren werd in Schotland, bracht hij het grootste deel van zijn professionele leven door in Duitsland, waar hij zich meer mee identificeerde en waar hij zijn muzikale carrière ontwikkelde.

D'Albert was vooral bekend om zijn vaardigheden als pianist en werd beschouwd als een van de voornaamste pianisten van zijn tijd, met een stijl die vaak werd vergeleken met die van Liszt, van wie hij indirect via zijn leraren de invloed had ondergaan. Hij studeerde aan het Conservatorium van Londen en later bij Franz Liszt in Weimar, wat een significante invloed had op zijn muzikale ontwikkeling.

Als componist is d'Albert vooral bekend om zijn opera's, waarvan "Tiefland" de meest bekende is. Deze opera wordt nog steeds af en toe uitgevoerd en is gewaardeerd om zijn dramatische kwaliteit en sterke muzikale inhoud. Naast opera's schreef hij ook werken voor piano, kamermuziek, liederen, en enkele orkestwerken. Ondanks zijn Schotse afkomst en vroege leven in Groot-Brittannië, componeerde d'Albert voornamelijk in de Duitse muzikale traditie. Eugene d'Albert overleed op 3 maart 1932 in Riga, Letland.

Over dit album:

Het album Die Toten Augen van Eugen d'Albert, uitgevoerd door de Dresdner Philharmonie onder leiding van Ralf Weikert, is uitgebracht in 2000 en wordt beschouwd als een intrigerend maar niet uitzonderlijk werk. De opera, gezet in één acte en gesitueerd in Jeruzalem op Palmzondag, biedt een weelderig georkestreerd score die liefhebbers van Wagner en Strauss waarschijnlijk zullen waarderen. Het verhaal draait om Myrtocle, een mooie, blinde vrouw die leeft met haar echtgenoot Arcesius, een Romeins gezant, en de jonge Romeinse kapitein Galba, die in het geheim verliefd is op haar.

De opnamekwaliteit van het album wordt hoog gewaardeerd, met een geluidskwaliteitsscore van 10. Hoewel de opera zelf niet als een meesterwerk wordt beschouwd, wordt deze omschreven als "vreemd fascinerend". Dagmar Schellenberger, die de rol van Myrtocle vertolkt, levert een scherpe maar overtuigende uitvoering, ondanks dat haar karakter iets harder klinkt vergeleken met eerdere interpretaties. Hartmut Welker en Norbert Orth vullen de cast goed aan, alhoewel de rol van Galba als minst overtuigend wordt beschouwd. De rest van de grote cast presteert goed, met Lothar Odinius die een prachtige vertolking van de herder levert. Onder leiding van Weikert brengt de Dresdner Philharmonie d'Alberts gedetailleerde compositie levendig tot uitdrukking.

Als je interesse hebt in werken die lijken op die van Wagner en Strauss en een voorliefde hebt voor mystieke en weelderig georkestreerde muziek, zou dit album je kunnen aanspreken. Het is echter belangrijk om op te merken dat, hoewel het boeiend is, het mogelijk niet de historische of muzikale diepte heeft van sommige klassieke meesterwerken. Ondanks deze kanttekeningen biedt Die Toten Augen een interessante luisterervaring, vooral door de uitstekende geluidskwaliteit en de krachtige uitvoeringen van de Dresdner Philharmonie.

Te beluisteren op Spotify, YouTube, Deezer, Tidal, Qobuz en AppleMusic

Waardering: 7

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.