Johann Zach (1699-1773) - Concerti

Gepubliceerd op 23 maart 2024 om 17:34

Bij deze mijn persoonlijke indrukken van het heerlijke album "Concerti", een verzameling muzikale meesterwerken van de hand van Johann Zach, voortreffelijk vertolkt door de Barocksolisten München onder de bezielende leiding van Andreas Helm. Dit werk, dat in het jaar 2014 het licht zag, vormt een regenboog van klankkleuren en emoties, welke door de diverse concerten wordt uitgedragen.

Beginnend met het Hoboconcert in Bes-groot, werd ik meegenomen op een reis vol majesteitelijke melodieën en ingetogen momenten. De harmonie tussen hobo en orkest creëert een sfeer die zowel verheffend als introspectief is, waardoor ik me als luisteraar op een vredige, maar ook avontuurlijke ontdekkingsreis waande.

Het Fluitconcert in D-groot, dat daaropvolgend als een ochtendzon de kamer binnenstroomt, vervulde mijn geest met frisheid en helderheid. De virtuoze fluitsolo's, gedragen door een levendig orkest, zorgen voor een sprankelende dynamiek die zowel de geest verkwikt als de ziel beroert.

Het Klavecimbelconcert in c-klein voerde mij mee naar een wereld van ingetogen schoonheid en diepe reflectie. De intrigerende klank van het klavecimbel, vermengd met de strijkers, schiep een sfeer van nobele melancholie en intellectuele diepgang.

Daarna een tweede Fluitconcert in D-groot et zijn luchtige gratie en ongecompliceerde schoonheid. De fluitist speelt met een zuiverheid en een precisie die elk hart doet smelten en iedere geest verlicht.

Vervolgens biedt het Celloconcert in Es-groot een diepe, zielvolle dialoog tussen cello en orkest. De rijke, sonore tonen van de cello voeren mij mee naar een rijk van emotie en expressie, waar elke noot resoneert met de echo's van menselijke ervaringen en verzuchtingen.

Het Fluitconcert in G-groot schittert met vrolijke levendigheid en energieke sprankeling, een muzikaal feest dat de zintuigen prikkelt en de levensgeesten opwekt. Dit stuk, met zijn heldere en opgewekte thema's, brengt een onmiskenbaar gevoel van optimisme en vreugde over.

Afsluitend met het Klavecimbelconcert in a-klein, word ik nogmaals ondergedompeld in een wereld van complexe emoties en subtiele schoonheid. Dit stuk, vol met contrasterende texturen en diepgaande emoties, vormt een waardige afsluiting van een buitengewone muzikale reis.

Zo biedt het album "Concerti" van Johann Zach, uitgevoerd door de Barocksolisten München, een waarlijk betoverende luisterervaring, een odyssee door landschappen van klank die even veelzijdig als verheffend zijn.

Waardering: 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.