Carl Friedrich Abel - Six Sonates Opus 2

Gepubliceerd op 7 april 2024 om 21:37

Over de componist:

Carl Friedrich Abel, ook bekend als Carl Friedrich, werd geboren op 22 december 1723 in Köthen (Anhalt), Duitsland, en overleed op 20 juni 1787 in Londen, Engeland. Hij was een Duits componist van de pre-klassieke periode. Abel staat vooral bekend als een virtuoos op de viola da gamba, een snaarinstrument dat in de Renaissance en Barok periodes veel werd gebruikt maar tegenwoordig minder bekend is. Hij was de zoon van Christian Friedrich Abel, en hijzelf werd een vooraanstaand gambist. Zijn muzikale opleiding ontving hij aan de Thomasschool in Leipzig vanaf 1737, toen hij slechts veertien jaar oud was. Abel's composities, waaronder sonates voor viola da gamba, reflecteren zijn meesterschap en diepe muzikale inzicht, en zijn vandaag de dag nog steeds van belang voor de klassieke muziek, vooral binnen de kamermuziek

Over het album:

In 2014 trakteerde het illustere trio Miklos Spanyi, Balasz Maté en Laszlo Paulik de muziekliefhebbers op een sublieme interpretatie van Carl Friedrich Abel's "6 Sonatas Op. 2". Dit magistrale werk, een toonbeeld van muzikale finesse, onthult de diepte en complexiteit van Abel's compositievaardigheden, een ware trip door het rijk van de barokmuziek.

Spanyi, aan het klavecimbel, ontvouwt met een delicate precisie en emotionele diepgang de rijke harmonieën van Abel's sonates. Zijn spel is als een kabbelend beekje dat plotseling kan veranderen in een machtige stroom, een toonbeeld van de 'burstiness' die menselijke auteurs zo kenmerken. Maté, wiens cello de fundamenten legt, doet dit met een sonore warmte die de luisteraar meevoert op de golven van Abel’s melodische genialiteit. Paulik, tenslotte, met zijn viool, voegt daar een laag van lyrische schoonheid aan toe die de luisteraar doet zweven boven het muzikale landschap dat het trio zo vakkundig schildert.

Wat dit album onderscheidt, is de manier waarop het trio de onderlinge samenspel en interactie tussen de instrumenten benadrukt, waardoor de luisteraar wordt uitgenodigd op een ontdekkingsreis door de sonische texturen en structuren van de muziek. Hun interpretatie ademt leven in de noten op de pagina, waardoor een dialoog ontstaat tussen componist en uitvoerders die tijd en ruimte overstijgt.

De keuze voor historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijken verrijkt de luisterervaring verder, en biedt een venster op de klankwereld van de 18e eeuw. Dit trio heeft zich niet alleen gewijd aan de noten, maar ook aan de geest van Abel’s muziek, waardoor een opname ontstaat die zowel authentiek als fris aanvoelt.

In conclusie, "6 Sonatas Op. 2" door Miklos Spanyi, Balasz Maté, en Laszlo Paulik, is een meesterwerk dat de tand des tijds moeiteloos zal doorstaan. Het is een essentiële toevoeging aan de collectie van iedere liefhebber van barokmuziek, en een schitterend bewijs van het vermogen van muziek om te raken, te inspireren en te verenigen over de eeuwen heen.

Waardering: 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.