Canned Heat – Canned Heat / Damon & Naomi – The Earth is Blue

Gepubliceerd op 12 februari 2023 om 19:48

Canned Heat – Canned Heat - 1967 - Genre: Blues

Dat het alweer 55 jaar oud is dit debuutalbum van de bluesformatie Canned Heat!. Ik was pas 8 jaar oud dus beslist nog niet in dit album geïnteresseerd. Maar ik herinner me nog goed hoe de oudere zus van mijn vriendje regelmatig muziek van Canned Heat door het huis liet schallen.

 

In augustus 1969 stond de band op Woodstock. Op het Woodstock album is hun bijdrage Going Up the Country vereeuwigd. Voor mij staat de muziek van Canned Heat om de een of andere reden zelfs symbool voor dit festival. Het is een bepaald sentiment dat de muziek losmaakt.

 

Twee jaar daarvoor dus dit debuut. Blues en boogie zijn niet mijn favoriete genres, maar door het sentiment blijf ik het album zo nu en dan beluisteren. Mooi is het gebruik van de mondharmonica in een aantal songs.
Bullfrog Blues is het meest bekende nummer van het album (tenminste voor mij) en Catfish Blues het prijsnummer.

 

Big Road Blues is wat minder mijn ding. Er zijn verschillende genres blues en dit ligt mij niet zo. Verder een erg prettig album met voor mij dus vooral ook emotionele waarde.

 

Waardering : 7,5

Damon & Naomi – The Earth is Blue – 14-02-2005 – Genre Indierock

Damon & Naomi startten hun samenwerking toen de band Galaxie 500 waar zij deel van uitmaakten in 1991 uiteen viel. In 1992 kwam hun eerste album uit en The Earth is Blue is hun vijfde album, uitgebracht op hun eigen label.

 

Het is wat lastig om de muziek in een hokje te plaatsen. Indierock, Indiefolk en Dreampop zijn enkele van de hokjes die genoemd worden.

 

De muziek is over het algemeen vrij dromerig en soms ook wat jazzy. Ik zou het eerder pop noemen dan rock.
Dreampop lijkt me daarom het meest toepasselijk

.

Opener Beautiful Close Double geeft direct een overtuigend visitekaartje af. A Second Life is wat steviger en daarin toch een vleugje rock.
Malibran brengt de luisteraar in wat jazzy sfeer door de blazers die het nummer aftrappen. Of het iets toevoegt vraag ik me af. Zelf ben ik niet zo gek op blaasinstrumenten namelijk. While My Guitar Gently Weeps is één van mijn favoriete Beatles nummers. Damon & Naomi slagen er in de dromerige sfeer die het nummer al heeft nog wat te versterken. Leuke cover.

 

Ueno station bevestigt nog eens het dromerige van de muziek en The Robot Speaks doet daar een schepje bovenop al zwelt de muziek bij het refrein flink aan. Dat geeft het nummer wel iets extra’s.
Araçá Azul is de titel van een album uit 1972 van de Braziliaanse artiest Caetano Veloso. Of het nummer daar op doelt blijft voor mij ongewis.
In het slotnummer, tevens titelnummer komen de blazers nog een keer in beeld.

 

Een prima album om bij een glas wijn in de avond op te zetten.

 

Mijn waardering 7

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.