Massive Attack - 100th Window & 10cc - 10cc

Gepubliceerd op 8 april 2023 om 16:12

Massive Attack - 100th Window

In de diepten van mijn muzikale ontdekkingen, stuitte ik op het album 100th Window van de illustere Britse formatie Massive Attack, gedateerd uit het jaar 2003. Dit meesterwerk, een odyssee binnen het genre van Trip-hop, resoneert met een ondefinieerbare pracht die mijn ziel roert.

Mijn ervaring met dit auditieve juweel begint met opener Future Proof, een compositie doordrenkt met rijke melodieën die de luisteraar onmiddellijk onderdompelen in een zee van sonische wonderen. Het vervolg, What Your Soul Sings, gebracht met de engelachtige stem van Sinead O’Connor, vormt een onvergetelijke harmonie die diep in het hart snijdt.

De reis vervolgt met Everywhen, waarin Horace Andy een sombere, bijna sinistere sfeer schept die je tot in het diepst van je wezen doordringt. Special Cases markeert een nieuwe triomf voor Sinead O’Connor, wiens stem het nummer een ziel verleent die door de wolken snijdt.

Butterfly Caught neemt een verrassende wending met een introductie die dreiging suggereert, maar uiteindelijk uitmondt in een bevrijdende climax die de luisteraar achterlaat met een gevoel van voldoening. Dan is er A Prayer for England, wederom met Sinead, één van de twee persoonlijke favorieten op het album, die een litanie biedt die zowel troostend als bezinnend werkt.

De auditieve reis vindt een hobbelige weg bij Small Time Shot Away, een nummer dat net mist wat de andere tracks zo speciaal maakt. Horace Andy’s laatste bijdrage, Name Taken, reflecteert een lichte daling in vervoering maar blijft boeiend.

De apotheose van dit album is Antistar, een nummer dat een hypnotiserende trance opwekt, gemakkelijk de luisteraar in zijn greep houdt en diepe, lang begraven herinneringen oproept. Ik herinner me levendig de lichtbalk tijdens het concert in de HMH, met zijn stroom aan weetjes en nieuwsfeiten, allemaal onder de betovering van dit nummer. Een sublieme ervaring die diep in mijn geheugen gegrift staat.

Het is dit album, met zijn onmiskenbare invloed en ongeëvenaarde schoonheid, dat mij heeft geleerd wat trip-hop in zijn kern betekent. Het is niet slechts muziek; het is een expeditie door de ziel, een spiegel die de luisteraar confronteert met de diepten van hun eigen emoties. 100th Window van Massive Attack is niet alleen een album; het is een poort naar een onverkende wereld van klank en gevoel.

Waardering 9

10cc - 10cc

Mijmerend over het muzikale tableau dat 10cc's album 10cc vormt, vind ik mijzelf terug in een labyrint van klanken, een auditief avontuur dat slechts bij bijzondere gelegenheden ontsloten wordt. Johnny Don’t Do It, het voortouw nemend, ontvouwt zich als een van de meer verheven composities op dit schijfje, een schitterende prelude die de toon zet voor de avontuurlijke auditieve trip door het album heen.

In de sporen van het openingsnummer, Sand in My Face, onthult zich de essentie van 10cc's artistieke rock, een fusie van inventiviteit en klank. Dit nummer manifesteert zich als aangenaam, doch overstijgt niet de middelmatigheid. Contrasterend, de zoete resonantie van Donna resoneerde destijds als een verfijnde hit; een liefdesballade gedrenkt in melancholie, ondersteund door duellerende vocalen die zowel in harmonie als in contrast opereren.

De reis vervolgt met The Dean and I een nummer dat zich op prettige wijze nestelt in het gehoor. Vervolgens, onthult Headline Hustler zich met elke beluistering als een toenemend genoegen, een stuk dat groeit in waardering bij elke keer streamen. Speed Kills daarentegen, laat mij enigszins onberoerd, een compositie die de snaren van mijn sentiment niet weet te beroeren.

De saga bereikt een climax met Rubber Bullets, een ander opmerkelijk succes van deze plaat, gedreven door een robuuste dynamiek en een aanstekelijk ritme dat de luisteraar meesleept in een stroom van muzikale ferventie. Echter, een plotse daling in bezieling volgt met The Hospital Song, een neergang die de muzikale reis enigszins tempert.

Desalniettemin wordt de mystiek hervat in Ships Don’t Disappear (Do They?), een track die zich baadt in de sferen vergelijkbaar met die van de rubberen kogels, een lied dat zweemt naar mysterie en intrige. De epiloog, Fresh Air For Mama, biedt een gematigde afsluiting, hooguit uitblinkend in de krachtiger segmenten, en rondt de auditieve expeditie adequaat af.

Als epiloog van deze reflectie: 10cc van 10cc vertegenwoordigt een verdienstelijk debuut, dat bij elke luistering zijn greep op mijn muzikale ziel verstevigt, een ambachtelijk vervaardigd palet van klanken dat zich langzaam maar zeker een weg baant in mijn waardering. Het is een album dat zich niet onmiddellijk openbaart, maar zich ontvouwt als een bloem bij de dageraad, geleidelijk zijn ware pracht en complexiteit onthullend.

Waardering: 7

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.