Wire - A Bell Is A Cup... Until It Is Struck (16-05-1988) - New Wave

Gepubliceerd op 2 juni 2023 om 16:54

In 1988 onthulde de Britse band Wire hun muzikale kunstwerk "A Bell Is a Cup... Until It Is Struck", een album dat de essentie van post-punk verkent met een bedwelmende mix van lyriek en melodieën. Hier volgt mijn persoonlijke bespiegeling over dit intrigerende album, track per track.

"Silk Skin Paws" opent het album met een fascinerend samenspel van gitaar en zang. De tekst weeft een complex web van beelden die zowel uitnodigen als ontregelen. De muziek zelf is zowel soepel als scherp, met een beetje een oosterse tint een tegenstrijdigheid die de luisteraar uitdaagt en boeit.

"The Finest Drops" is een nummer dat wat melancholisch klinkt maar er klinkt ook hoop in het nummer. De woorden zijn die van verloren liefdes en gevonden dromen, geschilderd tegen een achtergrond van doordachte melodieën.

Met "The Queen of Ur and the King of Um" worden we meegenomen op een reis door een muzikaal landschap dat een beetje weifelend klinkt. De samensmelting van traditionele instrumentatie met elektronische elementen creëert een fascinerende tweedeling die reflecteert op de dualiteit van menselijke emoties.

"Free Falling Divisions" verrast met zijn mooie melodie die mooi resoneert met de zang die opnieuw melancholisch overkomt. Het nummer voelt als een vrije val door de menselijke psyche, waarbij elk akkoord en elke noot matchen met de complexiteit van het bestaan die ook in de tekst aanwezig is.

In "It's a Boy" wordt de luisteraar geconfronteerd met een wat rauwe, ongefilterde zang die zowel verwarrend als verhelderend is. Dit nummer, krachtig en provocerend, roept vragen op over identiteit en transformatie.

"Boiling Boy" is zowel lyrisch als muzikaal een studie in uithoudingsvermogen. De repetitieve, bijna hypnotische melodie begeleidt woorden die doordrenkt zijn van een diepe, bijna mythische resonantie.

"Kidney Bingos" gebruikt lichtere tonen en speelse teksten om een scherpe satire te leveren op de absurditeiten van het moderne leven. Dit nummer combineert scherpe observaties met een aanstekelijke melodie die blijft hangen lang nadat het nummer is afgelopen.

"Come Back in Two Halves" speelt in de zanglijnen met structuur en symmetrie in een poging om de fragmentarische aard van menselijke relaties te vatten. De harmonieën zijn zowel wrang als prachtig, wat een gevoel van verloren en herwonnen verbinding oproept.

"Follow the Locust" biedt een sonisch rijk landschap door een donkere baslijn en opvallende drums die een gevoel van onvermijdelijke bestemming oproepen. De lyriek is cryptisch, met een zekere fatalistische schoonheid.

Het album sluit af met "A Public Place", een nummer dat contemplatief en introspectief is. De subtiele samensmelting van akoestische en elektronische geluiden creëert een meditatieve afsluiting die de luisteraar achterlaat met een gevoel van voltooiing en verwondering.

Dit album van Wire is een rijke wandkleed van geluiden en sensaties, een auditieve ontdekkingstocht die even veel vragen oproept als beantwoordt, daardoor gesterkt door de moelijk te doorgronden teksten. Elk nummer nodigt uit tot introspectie en biedt een nieuwe laag van begrip bij elke luisterbeurt.

Waardering: 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.