ISON - Stars & Embers (2023 - Electronic)

Gepubliceerd op 22 juni 2023 om 12:07

Dit is het derde album van het Zweeds ISON.  ISON is Daniël Änghede samen met Lisa Cuthbert nadat bandlid Heike Langhans het project heeft verlaten. Uitgekomen in april s023 dus vers van de pers.

Het lijkt alsof de muziek van ISON moeilijk in een hokje te plaatsen is. De band wordt zowel in de Metal als de Postrock hoek ondergebracht. Één ding is zeker. Electronic is de basis van de muziek en Metal hoor ik er niet in.

Ik zou de muziek willen omschrijven als dromerige, zwoele electronic in een postrock entourage. Ik hoor ook wat gothic  in de bezwerende geluiden die op je afkomen.

Muziek die typisch past bij een relaxfauteuil, want de typische postrock opbouw naar een geluidsmuur zit er niet echt in. De relaxte stand van de stoel kan dus het hele album gehandhaafd worden.

Het album 'Stars & Embers' van de Zweedse artiest ISON, uitgebracht in 2023, is een album dat luisteraars meeneemt op een auditieve odyssee door een universum van klank en emotie. Elk nummer van dit album biedt een unieke ervaring, een sonische reis die zowel betovert als inspireert.

De openingscompositie, 'Luminescent Reverie', zet meteen de toon met zijn etherische zang en hemelse klanklandschappen die de luisteraar meevoeren naar hogere sferen. Het nummer voelt als een droom waaruit men niet wil ontwaken, doordrenkt met een zachte, glinsterende aura.

Vervolgens laat 'Horizons' een diepe indruk achter met zijn ontspannende tempo dat geleidelijk opbouwt naar een indrukwekkende climax. Het nummer is zowel kalmerend als opwindend, waarbij de subtiele opbouw van de muziek culmineert in een explosie van geluid die gegarandeerd kippenvel veroorzaakt.

'Peregrination', het derde nummer, combineert bombast met sereniteit. Het biedt een krachtige, doch rustgevende compositie die de luisteraar meeneemt op een onvergetelijke tocht. De muzikale arrangementen zijn zowel grootse als ingetogen, een paradox die ISON meesterlijk hanteert.

De reis gaat verder met 'Radiant Void', waarbij een aanvankelijk ingetogen introductie uitmondt in een overweldigende sonore waterval. Het contrast tussen de stille start en het tumultueuze vervolg is zowel verrassend als bevredigend.

'Astr', het vijfde nummer, volgt het bekende recept van de band met een vleugje postrock. Het behoudt de kenmerkende atmosfeer van ISON, terwijl het toch frisse elementen introduceert die het nummer een eigen identiteit geven.

'Formations', met zijn engelachtige zang en fonkelende finale, is simpelweg betoverend. De muziek lijkt uit de hemel zelf te stromen, en elk akkoord resoneert met een bijna goddelijke zuiverheid.

'Beings of Light', het voorlaatste nummer, nodigt uit tot volledige overgave aan de muziek. De grandioze afsluiting van het nummer is een hoogtepunt van het album, waarbij de harmonieën en melodieën een haast transcendentale ervaring bieden.

Ten slotte sluit 'Embers' het album af op een toegankelijke, maar toch gevarieerde noot. Het nummer is sfeervol en afwisselend, en biedt een waardige afsluiting van een uitzonderlijke muzikale reis.

'Stars & Embers' is een album dat niet alleen gehoord, maar ook diep gevoeld moet worden. ISON heeft een muzikaal universum gecreëerd dat rijk is aan texturen en emoties, een plek waar elke luisteraar zijn eigen betekenis kan vinden. Dit album is zonder twijfel een essentiële toevoeging aan de collectie van elke liefhebber van ambitieuze en atmosferische muziek.

Waardering: 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.