Loop - A Gilded Eternity (1990 - Shoegaze/Noise Rock)

Gepubliceerd op 12 juli 2023 om 14:28

We beginnen vandaag met een album dat 33 jaar geleden het levenslicht aanschouwde. Van een band die, zo vermoed ik, voor velen onbekend is. Nou zijn er meer bandjes met deze naam geweest, maar het gaat hier om de Britse band Loop die bestaan heeft van 1985 tot 1990 en in 2013 weer is hervormd.

Het genre is wat lastig te benoemen. Discogs noemt het album een mix van Shoegaze, Noice, Acid Rock en Psychedelic. Ik heb daar niets aan toe te voegen. Inderdaad hoor ik van elk van de genres veel terug in de muziek op dit album. Ik zou wel Noise en Psychedelic als eerste hebben genoemd.

Opener Vapour gooit er direct een portie Noise tegen aan. Een nummer dat in de auto leidt tot het verder indrukken van het gaspedaal. Mooi is de tempowisseling halverwege. En dan opeens schiet je voet van het pedaal af.

Afterglow is dan wat meer psychedelisch. De gitaar klinkt wat meer galmend waardoor tevens het shoegaze gevoel zich opdringt. En in The Nail Will Burn zit dan de variant Acid Rock verborgen. Wat minder melodie en wat meer stevigheid.

Blood is het zwarte schaap op dit album. De hele tijd zit je te wachten wanneer het nou eindelijk losbarst, maar dat moment komt helaas niet. Daardoor klinkt het ook wat saai en eentonig. Breathe Into Me is dan weer een hele verademing, Acid rock meets Noise of zoiets. Prijsnummer is From Centre To Wave. Een aanstekelijk tempo en een noisy/shoegaze achtig geluid. De zang verdwijnt in de geluidsmuur. Alsof je in een TGV door Frankrijk raast richting eindstation Be Here Now waar je als een boemeltje op stoom wordt gebracht in een wat psychedelische sfeer. Ook een erg fraaie song dit.

Waardering: 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.