Loop - A Gilded Eternity (1990 - Shoegaze/Noise Rock)

Gepubliceerd op 12 juli 2023 om 14:28

Met genoegen neem ik je mee op een muzikale reis door het album "A Gilded Eternity" van de Britse band Loop, uitgebracht in 1990. Deze band, die actief was van 1985 tot 1990 en in 2013 weer bijeenkwam, biedt met dit album een unieke mix van genres. Discogs omschrijft het als een combinatie van Shoegaze, Noise, Acid Rock en Psychedelic, en ik kan daar weinig aan toevoegen. De aanwezigheid van elk genre is duidelijk hoorbaar, met een nadruk op Noise en Psychedelic. Laten we het album nummer voor nummer bekijken:

Het album opent met Vapour, een nummer dat meteen de toon zet met zijn pulserende ritmes en atmosferische gitaarlagen in een heerlijke riff. Het is duidelijk dat Loop een meester is in het creëren van een dichte, bijna tastbare geluidssfeer. De herhalende riffs en de feedback-drenched geluiden dompelen de luisteraar onder in een bijna trance-achtige toestand. De melodie is prettig en de textuur van het geluid is heerlijk rafelig. Het nummer eindigt in een crescendo, met een versnelling van het tempo die vervolgens vertraagt naar een krachtige apotheose.Dit nummer werkt als een perfecte introductie tot de rest van het album.

Afterglow volgt en brengt een subtiele verandering in tempo en intensiteit. Hier spelen de bandleden met dynamiek en contrast, waardoor een spannend en meeslepend stuk ontstaat. De zware baslijnen en de monotone zang dragen bij aan een gevoel van urgentie en melancholie, iets wat kenmerkend is voor de post-punk en shoegaze-invloeden die in het werk van Loop te horen zijn. Dit is een van mijn favorieten op het album. Het begint met een geweldige, gruizige start en een riff die onmogelijk maakt om stil te zitten. Dit nummer vraagt erom op hoog volume te worden afgespeeld, bij voorkeur met een koptelefoon op.

The Nail Will Burn- Ook een stevig nummer dat meer neigt naar Acid Rock. De textuur is weer heerlijk rafelig en het heeft een onmiskenbare energie. Vervolgens Blood -. Dit nummer bouwt langzaam op met een repetitieve drumbeat en gitaarriffs die in intensiteit toenemen. De opbouw naar de climax is goed uitgevoerd. Het is een perfecte balans tussen agressie en introspectie, en het toont de technische bekwaamheid en artistieke visie van de band. Toch valt dit nummer een beetje uit de toon in vergelijking met de rest van het album. Het blijft wat tam en eentonig, mist wat van de energie en variatie die de andere nummers kenmerken

Breathe into Me - Hier ontmoeten Noise en Acid Rock elkaar weer, met een aanstekelijke riff die je in zijn greep houdt. Gevolgd door  “From Centre to Wave”. Dit nummer is opzwepend, met een ritme dat je meesleept en niet loslaat.

Be Here Now is weer een heerlijk rafelig nummer, dit keer met een wat trager tempo. Het biedt een aangename variatie binnen het album. Het onderscheidt zich door zijn hypnotiserende herhalingen en bijna mantra-achtige kwaliteit. De gelaagde instrumentatie en de hypnotiserende zang creëren een gevoel van tijdloosheid en vervreemding, wat perfect past bij de titel van het album. Het voelt alsof je door een eindeloze droom reist, een ervaring die zowel rustgevend als ontwrichtend kan zijn.

Shot with a Diamond - Dit nummer is iets minder spannend en voelt wat lang aan. Het mist de dynamiek die de andere nummers zo boeiend maakt. Daarna The Nail Will Burn (Burn Out) - Een geweldige track die zijn naam eer aandoet. Gruizig, rafelig en met een prima riff.

Het album sluit af met Arc-Lite (Sonar), een nummer met een opzwepend ritme dat alle thema's en geluiden van het album samenbrengt in een krachtige afsluiting. Het is een tour de force van geluid en emotie, die de luisteraar achterlaat met een gevoel van vervulling en verlangen naar meer.

A Gilded Eternity is niet zomaar een album; het is een sonische reis die zijn weerga niet kent. Loop heeft met dit werk een blijvende indruk achtergelaten in de muziekgeschiedenis. De combinatie van hypnotische ritmes, gelaagde geluiden en emotionele diepgang maakt het tot een meesterwerk dat keer op keer beluisterd kan worden zonder zijn allure te verliezen. Het is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar muziek die zowel uitdagend als bevredigend is.

Waardering: 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.