Martin Nonstatic - Pulsatille (2023 - Electronic)

Gepubliceerd op 28 juli 2023 om 16:37

De in Nederland als Martin van Rossum geboren Martin Nostatic maakt prachtige Ambient, IDM Electronic. Vanuit zijn huis in Oostenrijk heeft hij inmiddels meerdere albums gecreëerd. Voor mij is dit een eerste kennismaking. De laatste tijd merk ik dat ik best wel wat heb met Ambient en dat is vaak gekoppeld aan Electronica.

Dit album dat in juni 2023 is uitgekomen stelt me niet teleur. Melodieuze stukken die zowel rustgevend zijn maar ook dansbaar. Het is maar net in welke modus je het ritme volgt. Voor mij is het vooral de relaxmodus waarin ik hiernaar luister. Maar terecht dat het op discogs tevens de kwalificatie IDM meekrijgt.

Als ik het album Pulsatille van de Nederlandse artiest Martin Nonstatic uit 2023 beschrijf, word ik onmiddellijk ondergedompeld in een rijk tapijt van klanklandschappen die zowel betoverend als meeslepend zijn. Dit werk is een samensmelting van diepe bastonen en etherische melodieën, waarbij elke track een uniek verhaal vertelt. Hier volgt mijn review, nummer voor nummer.

Shifting Back Through Forth opent het album met een diepte die je fysiek voelt. De zware bastonen leggen een fundament, terwijl een sprankelende deken van geluiden eroverheen wordt gedrapeerd. Het is als een auditieve vertaling van een sterrennacht, diep en fascinerend.

Above a Mercury Ground biedt een lichtere, meer zwevende ervaring. Het voelt alsof je zweeft boven een buitenaards landschap, waarbij elke klank je meeneemt naar een andere dimensie. De luchtigheid van deze track contrasteert mooi met de diepte van de opener, waardoor het geheel fris en verkennend aanvoelt.

Volatile Inhale is een dromerige, sfeervolle compositie die je meeneemt naar een staat van totale ontspanning. De melodieën zijn zowel rustgevend als intrigerend, en creëren een ambiance die je niet snel loslaat. Ekagrata (Variation 1) klinkt als ruimteschepen die geruisloos boven ons zweven. De mysterieuze geluiden en galactische invloeden geven je het gevoel dat je door de kosmos zweeft, ver verwijderd van de aardse zorgen.

To the Skin brengt een iets minder spannende ervaring. Hoewel de track goed is opgebouwd, mist het de dynamiek en variatie van de andere nummers. Het repetitieve karakter kan enigszins eentonig aanvoelen. Reconversion Unknown betovert met zijn hypnotiserende klanken. Het is alsof je in een trance wordt gebracht, waarbij elke noot je dieper meesleurt in een spiraal van geluid. De subtiliteit en finesse van deze track zijn werkelijk bewonderenswaardig.

Extrinsic biedt heerlijke zweverige soundscapes met subtiele drumritmes. Het is een sonische reis die je meeneemt naar een plaats van innerlijke rust en contemplatie. De balans tussen de verschillende elementen is perfect afgesteld. Ekagrata (Variation 2) bouwt voort op de eerste variatie, maar introduceert een dreigend gevoel alsof de ruimteschepen nu op aarde landen. De spanning en anticipatie zijn voelbaar, wat de luisteraar op het puntje van zijn stoel houdt.

Vehuiah brengt bedwelmende ritmes naar voren die je compleet in hun greep houden. Het is een track die zowel fysiek als mentaal resoneert, waarbij de ritmische patronen bijna hypnotiserend werken. Intrinsic biedt een betoverend ritme dat simpelweg verslavend is. De cadans van de track zorgt ervoor dat je erin wordt gezogen en moeilijk kunt loslaten. Het is een hoogtepunt op het album dat lang in je hoofd blijft hangen.

Pulsatille heeft een beklemmende, maar prachtige opening die langzaam uitgroeit tot een fantastisch ritme. Het nummer weet je in een trance te brengen en laat je meedeinen op de golven van geluid. Thuya sluit het album af met een licht uitbundige flair. De buitenaardse soundscapes geven een gevoel van afronding, alsof de reis nu ten einde is gekomen, maar de herinneringen blijven nagalmen.

Pulsatille is een prachtig album van Martin Nonstatic, een album dat de luisteraar meeneemt op een kosmische reis vol diepe emoties en fascinerende klanken. Elke track draagt bij aan een onvergetelijke ervaring, waarbij het geheel meer is dan de som der delen.

Waardering: 8,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.