Värttinä - Aitara (10-1994) - World/Folk

Gepubliceerd op 10 oktober 2023 om 20:43

Op Qobuz staat het duidelijk. Deze muziek is niet voor iedereen weggelegd. Het is wereld/folk uit Finland met soms een onnavolgbaar tempo. Maar het kan ook heel ingetogen zijn.

Het album start met twee sprints. Maar na Katarina en Tumula is de luisteraar in elk geval wakker en bij de les. Het zijn twee  geweldige songs. Daarna gaat het tempo eruit en laat Maamo je weer tot rust komen.

Värttinä kent een ruime bezetting. Op een gegeven moment waren er 15 groepsleden. Op dit album zijn bijvoorbeeld 4 zangeressen actief en dat is te horen aan de prachtige meerstemmigheid. Van de 14 albums heb ik een aantal op CD en zeven op playlists. Ja een liefhebber dus.

Niin Mie Mieltynen doet het eveneens rustig aan, een heel prettige melodie. Mie Tahon Tanssia (Ik wil dansen) Nou daar is de muziek van Värttinä zeker geschikt voor. Daarna één van de mooiste folkliedjes die ik ken. Tammi (De eik). Wat een geweldige melodie is dat. Kippenvel.

Vervolgens een instrumentaal nummer. Zonde met zulke zangeressen in de band. Dan het tweede hoogtepunt. Outona Omilla Mailla  is nog een kippenvel nummer. Die Finnen hebben gevoel voor melodie.

Yotület. en Kannunkataaja zijn het ultieme bewijs van de unieke zang die Värrtinä kenmerkt. Het lijkt wel computergestuurd zo strak is het.

Dan de dames a capella in het titelnummer. Let op de tempowisselingen!

Een geweldig album dat neigt naar een 10, maar een 9,5 is het zeker

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.