Nightwish - Angels Fall First (01-11-1997) - Metal

Gepubliceerd op 7 januari 2024 om 17:35

Het debuutalbum van de Finse band Nightwish is zeker niet het beste wat de band heeft uitgebracht. Integendeel moet ik vaststellen. Niet alleen klinkt het nog wat houterig, ook de composities zijn nog niet je van het.

In 1997 was Tarja Turunen nog de zangeres. Duidelijk een treetje minder dan Anette Olzon en nu Floor Jansen. Tenminste zeker op deze plaat.

Gelukkig was het volgende album wal erg succesvol en sindsdien heeft de band een redelijk vooraanstaande positie in haar genre. Een genre waar ook een aantal Nederlandse bands goed in scoort of heeft gescoord.

Nightwish heeft inmiddels negen reguliere albums uitgebracht maar ook een aantal live albums en die zijn op één na zeer de moeite waard. De act en de muziek komen live ook beter tot hun recht.

Persoonlijk vind ik de muziek ven vergelijkbare acts als Within Temptation en Xandria (het laatste album) prettiger. In elk geval in vergelijking met dit album van Nightwish.

 

  1. Het album opent met Elvenpath. Volgens velen het beste nummer van het album. Misschien wel terecht. (7) 
  2. Vervolgens Beauty and the Beast. Dat begint erg goed met een fijn intro. Maar de zang van Tuomos Holopainen valt niet echt mee. (6)
  3. The Carpenter is op momenten wat meer ingetogen. De zang is iets beter, maar het geheel overtuigt niet. Mooi is de fluit. (6,5) 
  4. Astral Romance doet het wel goed bij mij. Mooie tempowisselingen en fijne gitaarsolo. (7)
  5. Het titelnummer Angels Fall First heeft een fijne start. De zang lijkt steeds beter te worden en ook de akoestische gitaar is mooi. (7)
  6. Daarna een nummer over Tutankhamen. Een man van veel goud, maar niet op dit album. Ik vind de rif wat tegenvallen. (6)
  7. Nymphomaniac is gewoon een aardig nummer, vooral het laatste deel. (7)
  8. Zodra er meer gitaar in de nummers voorkomt spreken ze mij meer aan. Zo ook Know Why the Nightingale Sings. (7)
  9. Lappi scoort laag in de lijstjes met beste nummers op Music Meter, Alleen deel III en IV hebben een bescheiden stem. Ik stem op het geheel waarbij ik deel IV wel het sterkste vind (6)
  10. Tenslotte Return to the Sea. Meer rock dan symphonic metal. Maar dat maakt voor mij weinig uit (6,5)

Waardering: 6,6

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.