OXN - CYRM (27-10-2023) - Darkfolk

Gepubliceerd op 1 februari 2024 om 21:04

De eerste paar noten van dit album geven de luisteraar de indruk dat er een mooi stuk traditionele Ierse folk op dit album te wachten staat. Je had beter geweten als je naar de lengte van de nummers kijkt. Dit kunnen geen traditionele volksliedjes zijn.

Na een kleine 2,5 minuut wordt de illusie dan ook verstoord. Donkere wolken pakken zich samen. Hier is geen sprake van een gewone folkband. Geen gezellige volksmuziek, maar bloedstollende sfeermuziek.

De stem van Radie Peat is daarbij de sterkste troef. Radie Peat. ken ik die? Ja, ze  is bekend van de band Lankum. Eveneens een Ierse darkfolk band. Hun album uit 2023 heb ik gemist maar komt binnenkort nog op de site. Darkfolk, wat is dat eigenlijk?

Darkfolk, ook bekend als neofolk of apocalyptische folk, is een muziekgenre dat eind 20e eeuw is ontstaan. Het combineert elementen van traditionele folkmuziek met donkere, vaak melancholische of introspectieve thema's. Hier zijn enkele kenmerken van darkfolk:

  • Muziekstijl: Darkfolk kenmerkt zich door het gebruik van akoestische instrumenten zoals gitaren, violen en percussie. Echter, het omvat vaak ook moderne en experimentele geluiden, inclusief synthesizers en elektronische effecten, wat zorgt voor een mix van oude en nieuwe muziekstijlen

  • Thema's en Esthetiek: Het genre staat bekend om zijn verkenning van donkere thema's, waaronder existentiële angst, romantiek, historische onderwerpen, mythologie, verval en het occulte. De teksten weerspiegelen vaak introspectie, verdriet en een diep gevoel van het mystieke of esoterische.

  • Invloeden en Oorsprong: Darkfolk is deels ontstaan uit de post-industriële muziekscene en heeft invloeden van genres zoals ambient, noise en neoklassieke muziek. Het heeft ook wortels in traditionele volksmuziek van verschillende culturen.

  • Bekende Artiesten en Bands: Enkele bekende artiesten en bands in dit genre zijn Current 93, Death in June, Sol Invictus en Rome. Deze artiesten variëren vaak aanzienlijk in geluid, variërend van puur akoestische folk tot meer complexe en gelaagde composities.

  • Visuele Beeldtaal: Het visuele aspect van darkfolk omvat vaak sombere of symbolische beelden, met verwijzingen naar historische, religieuze en esoterische symbolen.

  • Fanbasis en Cultuur: Darkfolk heeft een toegewijde, zij het niche, aanhang. Het genre overlapt vaak met gothic en alternatieve subculturen, en zijn fans waarderen de diepte en artistieke expressie die in de muziek en teksten te vinden zijn.

Net als veel muziekgenres, is darkfolk niet strikt gedefinieerd en kan het een breed scala aan geluiden en thema's omvatten. Het staat bekend om zijn artistieke verkenning en het vermogen om een diepe emotionele reactie bij zijn luisteraars op te roepen.

Zeker is dat dit album uitstekend past in dit plaatje. Het is traag, dreigend en zelfs bezwerende muziek. Luister naar het afsluitende Farmer in the City en dit verhaal valt op zijn plaats.

Waardering: 8,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.