Porcupine Tree - Closure/Continuation Live in Amsterdam 07/11/22 (08-12-2023) - Progrock

Gepubliceerd op 4 februari 2024 om 18:34

En ineens was daar (nog) een nakomertje. Van de band die zich in 2010 had opgeheven. Toen nog met een nabrander kwam, maar die ook twaalf jaar later de kriebels voelde en toch nog een keer op de bühne wilde staan. In november 2022 in Amsterdam. En laten we eerlijk wezen. Steven Wilson is nooit uit het beeld verdwenen. Vandaar hier een verhaal over de band. 

Porcupine Tree, opgericht in 1987 door dezelfde  Steven Wilson, is/was een Engelse rockband die bekend staat om zijn experimentele en progressieve benadering van rockmuziek. Door de jaren heen heeft de band zich ontwikkeld tot een van de meest gerespecteerde en invloedrijke groepen in de progressieve rockscene. 

  • Muzikale Stijl en Evolutie: Porcupine Tree begon als een project van Wilson, dat voornamelijk experimenteerde met psychedelische en progressieve rock. Naarmate de band groeide, groeide hun stijl naar een complexere en meer gelaagde sound, met invloeden uit ambient, psychedelica, en zelfs metal. Hun muziek kenmerkt zich door lange, atmosferische nummers met complexe arrangementen en vaak diepzinnige teksten.

  • Albums en Hoogtepunten: De band heeft een aantal zeer geprezen albums uitgebracht, waaronder "The Sky Moves Sideways" (1995), "In Absentia" (2002), en "Fear of a Blank Planet" (2007). Elk album vertegenwoordigt een andere fase in hun ontwikkeling, met "In Absentia" en "Fear of a Blank Planet" die vooral bekend staan om hun zwaardere, meer gelaagde benadering van progressieve rock.

  • Lyrics en Thema's: Steven Wilson, de primaire songwriter, staat bekend om zijn introspectieve en vaak sombere teksten. De thema's variëren van persoonlijke en emotionele worstelingen tot kritiek op sociale en culturele kwesties.

  • Instrumentatie en Uitvoering: De bandleden van Porcupine Tree, waaronder Richard Barbieri (toetsen), Colin Edwin (bas) en Gavin Harrison (drums), zijn stuk voor stuk uitstekende muzikanten. Hun instrumentale vaardigheden dragen bij aan de rijke en gedetailleerde geluidstexturen van de band.

  • Invloed en Legacy: Porcupine Tree heeft een aanzienlijke invloed gehad op de progressieve rock en metal. Ze waren belangrijk voor het helpen herdefiniëren van het genre in de jaren '90 en 2000, en hun muziek heeft een loyale fanbasis en kritische erkenning verworven.

  • Live Optredens: De liveoptredens van de band zijn bekend om hun visuele elementen en de hoge kwaliteit van muziekuitvoering. Ze hebben een reputatie voor het creëren van meeslepende en dynamische live shows. Dat geldt ook voor dit album dat een mooie 

  • Conclusie: Porcupine Tree is/was een essentiële band binnen de progressieve rock, bekend om hun muzikale vakmanschap, innovatieve benadering en emotionele diepgang. Hun albums bieden een rijke en gevarieerde luisterervaring, en hun invloed op het genre is onmiskenbaar. Voor fans van progressieve rock die diepte en innovatie in muziek waarderen, is Porcupine Tree absoluut een band om te verkennen.

  • Tenslotte dit album: Het is beslist een van de betere live albums dat ik ken. De mooie selectie van nummers maar vooral een sublieme geluidskwaliteit maken dit een topalbum. Een aanrader dus.

Waardering: 8,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.