Rosa Anschütz - Interior (23-02-2024) - Ambient

Gepubliceerd op 22 maart 2024 om 15:48

Bij het doornemen van de releaselijsten stuitte ik op het album "Interior" van de Duitse kunstenares Rosa Anschütz,, een artieste die zich als geheel nieuw aan mij voordeed. De ambientklanken gecombineerd met poëtische monologen en somtijds gezangen, leiden tot een mysterieus aura dat dit oeuvre omringt.

De openingscompositie "By Gaining Many Somethings" onthult meteen de unieke melodie die het album kenmerkt, aangevuld met terughoudende vocalen die een nevelige ambiance scheppen. Dit nummer zet de luisteraar op het pad van introspectie en mijmering.

Vervolgens treedt "Can You Hear the Dull Scream" de arena binnen, waarbij gesproken woord wat meer de overhand neemt. Samen met de instrumentale begeleiding vormt het een atmosferisch geheel dat de luisteraar meeneemt naar een andere dimensie van bespiegeling en bezinning.

Persoonlijk vond ik "Just Killing Time" enigszins minder intrigerend; het mist de onderhuidse spanning die andere tracks wel bezitten. Echter, de reis wordt voortgezet met "A Place Somewhere, We Found the Riptide", een nummer dat de luisteraar terugvoert naar de diepere lagen van het album.

"Rain Upon God’s Hill" manifesteert zich als mijn favoriete track; de langere duur van het nummer biedt een ruimte waarin een complexe melodie en een spanningsvolle dynamiek zich volledig kunnen ontplooien. Dit nummer balanceert op de grens tussen gezang en gesproken woord, waardoor een boeiende hybride ontstaat.

In "And Bring Me My Heart" ervaar ik opnieuw de unieke sfeer die Anschütz creëert. De muziek voert je mee naar een bijna transcendentale staat waarin emotie en kunst naadloos samenvloeien. "My Heart's in the Highlands" behoudt deze betoverende sfeer, een lijn die door het hele album loopt en de luisteraar steeds dieper in de muzikale reis trekt.

Het album sluit af met "In zu Festen Händen, Wird Man Nicht Wärme Finden", een apotheose die alle elementen van het album samenbrengt en bekroont. Een waardige afsluiter van een reis door de innerlijke landschappen van Anschütz.

Concluderend is "Interior" een magnifiek album dat niet alleen nieuwsgierigheid opwekt naar Anschütz's eerdere werken, maar ook de luisteraar uitnodigt op een introspectieve reis. Het is een unieke ervaring, doordrenkt met artistieke diepgang en emotionele resonantie.

Waardering: 8,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.