Etta James with Orchestra - At Last (2016) - Pop/Jazz

Gepubliceerd op 23 maart 2024 om 16:38

In de namiddag, omgeven door een zee van stilte, verdiepte ik mij in het melodische album van  Etta James and Orchestra met de titel At Last uit 2016. Dit auditieve hoogtepunt, versierd met juwelen van nummers als "At Last", "I Just Want to Make Love to You" en "Stormy Weather", vormt een brug tussen verleden en heden, geweven uit de vezels van diepe menselijke emoties.

Het album, een mix van blues, jazz en soul, dient als een vehikel voor de expressieve en krachtige stem van James. Haar vermogen om elk woord te laden met een scala aan emoties zorgt ervoor dat de luisteraar wordt meegenomen op een reis door de diepten van liefde, verdriet en verlangen. Nummers als "All I Could Do Was Cry" en "My Dearest Darling" echoën de desolate klanken van een gebroken hart, terwijl "Spoonful" en "Tough Mary" pulseren met een rauwe, ongetemde kracht.

Bijzonder is hoe "Dance with Me Henry" en "Anything to Say You're Mine" een lichtere, speelsere kant van James' repertoire belichten, waardoor de veelzijdigheid van haar muzikale kunnen wordt onderstreept. De introspectieve melodieën van "Trust in Me" en "A Sunday Kind of Love" nodigen uit tot reflectie, terwijl de scherpe, doordringende teksten van "Fool That I Am" en "In My Diary" de ziel ontbloten.

Het orkestrale arrangement voegt een extra laag van grandeur en diepte toe aan elk nummer, waardoor de emoties nog meer worden versterkt. Het samenspel tussen James' stem en de weelderige orkestratie transformeert nummers als "It's Too Soon to Know" en "I'll Dry My Tears" in epische ballades, waarbij elke noot resonantie en gewicht draagt.

"Plum Nuts" en "Don't Get Around Much Anymore" dienen als herinneringen aan de jazztraditie, terwijl "My Heart Cries" een intieme bekentenis vormt, doordrenkt met weemoed en nostalgie. Halverwege het album het prachtige "Dream", een sereen en contemplatief nummer dat als een zachte bries door de ziel waait.

In conclusie, "At Last" met Orkest van Etta James is meer dan een muziekalbum; het is een rijke tapestry van menselijke ervaring, een spiegel van de ziel. De tijdloze kwaliteit van de nummers, in combinatie met de emotionele diepgang en muzikale vakmanschap, maakt dit album tot een onmisbaar onderdeel van elke muziekliefhebbers collectie. Het is een ode aan de liefde, het leven en alles daartussenin, uitgevoerd door een van de meest iconische stemmen in de muziekgeschiedenis.

Waardering: 7,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.