A Lily - Saru L-Qamar (05-04-2024) Ambient/Ghana/Electronic

Gepubliceerd op 13 april 2024 om 16:20

In mijn persoonlijke beleving is het album 'Saru L-Qamar' van A Lily, uitgebracht in 2024, een meesterwerk dat van begin tot eind fascineert. Dit album, een amalgaam van Ambient, Ghana en Electronic stijlen, transporteert de luisteraar naar een etherische dimensie van buitenaardse klanken en elektronisch gemoduleerde zang, allemaal gedragen door een onderstroom van duistere geluidsgolven die subtiel de leiding nemen.

De openingsact, "Żeżina Ddoqq is-Sħab", opent krachtig en introduceert onmiddellijk een prachtige melodie die op de achtergrond speelt, terwijl de ‘stem’ er op een haast etherische manier bovenuit stijgt. Het is een adembenemende introductie die de toon zet voor wat volgt. Het volgende nummer, "Kemm Nixtieq Li Qed", weeft de ‘stem’ meer samen met de muzikale begeleiding, waardoor een diepere connectie ontstaat na slechts enkele luisterbeurten.

"Flimkien Ngħaddu Mill-Bieb" trekt de lijn van het openingsnummer door, terwijl "Ħajti Kollha, Qalbi" een bombastisch karakter aanneemt, vooral naar het einde toe. De sonische golven grijpen nog steviger om zich heen en eisen de volledige aandacht van de luisteraar. "Thallinix", dat hierop volgt, neemt moeiteloos het voortouw over en is zo meeslepend dat het eigenlijk niet lang genoeg kan duren.

"Erba' Aħwa" varieert enigszins van de voorgaande nummers door initieel de muzikale begeleiding op een lager pitje te zetten, maar in de tweede helft van het nummer laat het alle remmen los, waarbij de luisteraar wordt overweldigd door een influx van geluiden. "Sirna l-Qamar" begint met een licht dreigende ondertoon, wordt dan snel luchtiger, maar valt helaas terug in een minder boeiende herhaling.

Het laatste nummer, "Issa, Kuljum, Għal Dejjem Żgħażagħ", is opnieuw een staaltje van onvergelijkbare schoonheid. Zwevend op geluidsgolven vindt men een ultieme ontspanning, wat het album op een 'bijzonder' hoogtepunt laat eindigen. 'Saru L-Qamar' van A Lily is zonder twijfel een onmisbaar album voor liefhebbers van innovatieve, sfeervolle ambient muziek die verder durft te kijken dan het gewone.

Waardering: 9

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.