Karen Vogt - Waterlog (09-02-2024) - Ambient/Electronic

Gepubliceerd op 19 april 2024 om 16:12

Als fervent liefhebber van atmosferische muziek, greep het nieuwe album "Waterlog" van de Australische artiest Karen Vogt mijn aandacht. Dit album, net uitgekomen, biedt een experimentele duik in de wereld van ambient muziek waar Vogt bekend om staat, vooral door haar eerdere werk met de band Heligoland. Met haar thuisbasis in Frankrijk blijft Vogt trouw aan haar stijl door het creëren van diepe, atmosferische soundscapes die de luisteraar meenemen op een emotionele reis.

"Waterlog" bestaat uit zeven tracks, die allemaal gekenmerkt worden door langzame, uitgestrekte elektronische soundscapes. Het album opent met "Rolling Tears", een nummer dat zijn naam eer aandoet met zijn voortslepende, melancholische geluiden die zich als rollende tranen door de track bewegen. Het tweede nummer, "The One that I Love", vind ik persoonlijk minder overtuigend. Het mist de diepgang en rijkheid die ik in een ambient track zoek.

Het derde nummer, "Weighted", is daarentegen een hoogtepunt op het album. Het begint met serene, gezongen tonen die geleidelijk overgaan in een rijke kakofonie van geluiden, uitmondend in een bijna extatische climax die de luisteraar achterlaat in een roes van geluid. "Whails to Whispers" biedt een klassieke ambient ervaring met rijke geluidsmuren die totale ontspanning induceren.

Een interessante twist is "We Coalesce", waar subtiele oosterse invloeden sluipen in de textuur van de muziek, hoewel deze invloeden nooit volledig de overhand nemen. "The Wilder Things" verhoogt het tempo enigszins, maar behoudt de beheersbaarheid die kenmerkend is voor Vogt's muzikale stijl.

Het album sluit af met "The Last Act of Love", een diepbedroefde track die de luisteraar achterlaat met een gevoel van weemoed. Dit nummer, rijk aan emotie, symboliseert een afscheid, gevuld met verdriet maar ook met een vorm van schoonheid.

Concluderend is "Waterlog" geen baanbrekend werk in het genre, maar het is zonder twijfel een boeiende en ontspannende luisterervaring. Vogt heeft een solide stuk werk afgeleverd dat een klein halfuur aan rust en bezinning biedt. Dit album zal liefhebbers van ambient muziek zeker aanspreken, vooral degenen die op zoek zijn naar muziek die zowel subtiele als diepgaande emotionele lagen bevat.

Waardering: 7,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.