Van Houten - The Tallest Room (22-03-2024) - Indie/Shoegaze

Gepubliceerd op 21 april 2024 om 15:52

Recentelijk heb ik me ondergedompeld in de nieuwe klanken van Van Houten's album The Tallest Room, uitgebracht in 2024. Dit Britse Indie/Shoegaze ensemble heeft wederom een meeslepende verzameling tracks gepresenteerd die resoneren met zowel ingetogenheid als uitbundige kracht.

De openingsact, Black and White, zet de toon met een subtiele doch pakkende gitaarriff die naadloos overgaat in melodieuze zang. Het nummer kent een dynamische opbouw, waarbij de vocale energie gaandeweg toeneemt en de luisteraar stevig vasthoudt.

Volgend op dit krachtige begin is Never Did Come Back. Deze track behoudt de ingetogen kracht van zijn voorganger, maar neigt naar een ruiger, gruiziger einde, waarmee het een perfecte overgang biedt naar de meer introspectieve delen van het album.

Coming of Age is een toonbeeld van melodische schoonheid, gekoppeld aan scherpe, bijna bijtende zang die het thema van volwassen worden treffend accentueert. Dit nummer laat een diepe indruk achter door zijn emotionele diepgang.

Echter, niet elk nummer kan de luisteraar evenzeer bekoren. Panoramic View mist de kracht en overtuiging die de andere tracks wel bezitten. Het nummer voelt enigszins getemperd en onderbreekt daarmee de vloeiende lijn van het album.

Daarna komt Note to Self, een robuuste compositie met prachtige tweestemmige zang en een korreligheid die het hart sneller doet kloppen. De technische vaardigheid en emotionele expressie maken dit tot een memorabel onderdeel van het album.

Only Wanna Be with You volgt met een soortgelijke kwaliteit als zijn voorgangers, maar zijn korte duur laat je enigszins onverzadigd achter, verlangend naar meer.

Head Straight is een ander sterk nummer met prachtige passages die echter af en toe te getemperd aanvoelen, wat afbreuk doet aan de potentie van het nummer om werkelijk groots te zijn.

Het album sluit af met I Let You, ontegenzeggelijk het hoogtepunt van het album. De melodie is pakkend en het krachtige slot met zowel volume als bite zorgt voor een indrukwekkende afsluiting die nog lang nazindert.

The Tallest Room door Van Houten biedt een scala aan emoties door middel van zorgvuldig gecomponeerde muziek die de luisteraar uitdaagt en verleidt. Hoewel niet elk nummer even sterk is, bewijst het album als geheel dat Van Houten een band is met een rijk palet aan muzikale expressies, klaar om de harten van vele luisteraars te veroveren.

Waardering: 7,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.