The Uglysuit - Awwww Schucks (14-06-2011) - Indie

Gepubliceerd op 25 april 2024 om 20:42

Het is een interessant gevoel om terug te duiken in de muziek van een minder bekende band als The Uglysuit, wiens album 'Aww Schucks' uit 2011 een specifieke nostalgische toon zet. Als ik denk aan de eerste keer dat ik dit album hoorde, word ik herinnerd aan de unieke mengeling van melancholie en blijdschap die hun muziek met zich meebrengt.

Bij het her-beluisteren van het album merk ik op hoe de melodieuze harmonieën en zachte, soms bijna fluisterende vocalen een dromerige sfeer creëren. Elk nummer voelt als een nieuw verhaal, waarbij de instrumentatie subtiel maar doordacht varieert, wat zorgt voor een boeiende luisterervaring. Wat bijzonder opvalt, is hoe de band de gitaar gebruikt, niet alleen als begeleiding maar als een drijvende kracht achter hun muziek.

Toch is het niet alleen de muziek die indruk maakt; de hele atmosfeer rond het album draagt bij aan de ervaring. De cover van het album, met zijn eenvoudige maar expressieve kunstwerk, weerspiegelt perfect de inhoud van de muziek: direct en eerlijk, zonder onnodige opsmuk.

Het openingsnummer "On we go" betovert met een prachtige melodie en ingetogen vocalen die de luisteraar meteen aangrijpen. De muziek is doordrenkt met een serene kalmte die blijft nazinderen. Vervolgens brengt "The Free World" een meer levendige klank. Deze compositie straalt een zekere vrolijkheid uit, met een lichte invloed van het iconische duo Simon en Garfunkel, waardoor het een fris en opbeurend gevoel geeft.

Bij het derde nummer, "1902, Deep Ocean", worden we meegevoerd naar een folk-achtige sfeer waarin de diepten van de oceaan muzikaal worden verkend. De klanken zijn rijk en vol, met een authentieke resonantie die de luisteraar diep in de onderwaterwereld trekt. "The Colour All Around" volgt hierop met een uitgesproken soberheid, een minimalistisch maar krachtig nummer dat de essentie van melancholie en reflectie vangt.

Het vijfde nummer, "On the Tides", introduceert krachtige dynamiek en èen aangename temposwisseling. De achtergrondakkoorden zijn mooi en voegen een extra laag toe aan het nummer, waardoor het zowel krachtig als melodisch complex is. "Pen and Self", het zesde nummer, is zeer ingetogen en traag, en hoewel het niet mijn persoonlijke favoriet is, biedt het een interessant contrast met de andere meer levendige nummers.

Bij "Part of a Corner" wordt de luisteraar weer opgebeurd met een prachtige melodie en fraai samenspel van duale zang, waardoor het een echt pakkend popliedje wordt. Ten slotte sluit "Two Shots of Sunshine" het album op een hoogtepunt af. Dit nummer is doorspekt met blues invloeden dankzij de mondharmonica en de slide gitaar en heeft een aanstekelijk ritme dat uitnodigt tot dansen.

Over het geheel genomen, biedt 'Aww Schucks' van The Uglysuit een rijke tapestry van geluiden en stijlen, waardoor het een boeiend en veelzijdig album is dat de luisteraar meeneemt op een muzikale reis vol emoties en kleur. Dit album bevestigt de artistieke bekwaamheid van de band en hun vermogen om diepe, resonante muzikale ervaringen te creëren.

In conclusie, 'Aww Schucks' van The Uglysuit is een album dat misschien niet de bekendheid heeft gekregen die het verdient. Het biedt een rijke, emotionele ervaring die zowel de hart als de ziel raakt. Voor liefhebbers van indiemuziek die een voorkeur hebben voor bands die niet alleen spelen maar echt iets te vertellen hebben, is dit album zeker een aanrader.

Waardering: 8

Reactie plaatsen

Reacties

Lieuwe Jan Greidanus
een maand geleden

Goedemiddag Jorro,
Een mooi album met een mooie recensie en site.
Dit is de eerste keer dat ik jouw site tegenkom.
Via een link op Musicmeter.nl(Black Heart Procession)kwam ik bij je terecht.
Een prachtig mooi initiatief waar je sinds een jaar mee bezig bent.
Het luisteren naar muziek die je raakt, vertaald in woorden.
Ik heb inmiddels de Uglysuit beluisterd en vind het een mooi album.
Van deze band heb ik het eerste album op cd, ook een aanrader.
Van dit album wist ik het bestaan niet.
De komende maanden ga ik rustig de tijd nemen om je recensies te bekijken, een prachtige bezigheid.
Naar aanleiding van een recensie van jou luister ik op dit moment naar de Early Day Miners.
Klinkt ook goed.
Sinds mijn 15e heeft de muziek mijn interesse.
Sinds begin september heb ik elke dag nog meer de tijd om met muziek bezig te zijn.
Ook ben elke dag altijd weer op zoek naar nieuwe muziek die mij op een of andere manier raakt.
Onze smaak heeft overeenkomsten maar ik zie ook wel namen die ik nog niet ken of nog niet heb beluisterd.
Wat me iets minder aanspreekt is blues, funk en metal.

Lieuwe Jan Greidanus
een maand geleden

(Deel 2)
Ik kwam ook New Model Army tegen bij je recensies.
Een muziek vriend van mij heeft begin dit jaar drie keer in het voorprogramma gestaan van deze band.
Hij is zanger van Seewolf een band uit Friesland.
Ongeveer een jaar terughebben ze een EP uitgebracht. Er staat een mooi interview van hen in The Daily Indie. Echte muzikanten die hart hebben voor goede muziek.
Zoals je ziet gun ik deze band een podium.
Bij deze ook nog even de concerten die ik dit jaar heb bezocht:
Johnny Dowd (Iduna Drachten)
Timesbold (Vera Groningen)
Elliot Brood (de Amer, Amen)
Ik weet niet of je deze namen kent. Van de laatste twee staan er op YouTube nummers van hun optreden.
Succes met je site en blijf iedere dag genieten van muziek!
Met vriendelijke groet,
Lieuwe Jan.

Jorro
een maand geleden

Hoi Lieuwe Jan,
Ik ben blij met je reactie. Ik ben er inderdaad ruim een jaar mee bezig nu.
Dank voor je tips van bands die ik nog niet ken. Zelf ga ik niet meer naar concerten want ik heb nu een lichte tinnitus en wil het daar bij houden. Opgelopen bij My Bloody Valentine en de Smashing Pumpkins.

Leuk als je bij albums een reactie schrijft. Ik zie wel dat een steeds grotere groep mensen mijn site bekijt maar daar blijft het dan bij.

Vriendelijke groet,
Jorro