Pearl Jam - Dark Matter (19-04-2024) - Alternative

Gepubliceerd op 6 mei 2024 om 15:33

Het nieuwe album "Dark Matter" van Pearl Jam, uitgebracht in 2024, markeert opnieuw een bevestiging van hun plaats in de rockgeschiedenis. Pearl Jam, een van de pilaren van de grunge uit de jaren '90, heeft met hun nieuwste album "Dark Matter" een interessante draai gegeven aan hun kenmerkende geluid. Dit album is een smeltkroes van rock en subtiele popinvloeden, waardoor het een verrassend luisteravontuur wordt.

Het album opent met "Scared of Fear", dat meteen de toon zet voor de rest van het album. Het is stevig, maar niet overweldigend, en zorgt voor een aangename binnenkomer die nieuwsgierig maakt naar de rest. De gitaarriffs zijn herkenbaar Pearl Jam: rauw en melodieus, maar met een beheerste kracht.

"React, Respond" volgt en voert het tempo iets op. Dit nummer is iets vuriger en het is duidelijk dat de bandleden zich hier echt laten gaan. Het heeft een energieke vibe die mij als luisteraar uitdaagt om niet stil te blijven zitten. Eddie Vedder's stem is krachtig en doordringend, en het nummer voelt als een emotionele uitbarsting.

Met "Wreckage" neemt het album een meer ingetogen wending. Dit nummer is meer pop dan rock en biedt een mooie afwisseling na de eerdere intensiteit. De zachte melodieën en het rustige tempo maken het tot een van de meer toegankelijke nummers op het album.

De titeltrack "Dark Matter" brengt de luisteraar terug naar een gedreven sfeer vol passie. Het is een nummer dat bulkt van energie en laat zien dat Pearl Jam nog steeds weet hoe ze diepe, emotionele thema's kunnen verkennen met hun muziek.

"Won't Tell" is melodieus en toont de zachtere kant van Vedder's stem, ondersteund door subtiele instrumentatie. Het is een moment van reflectie binnen het album, wat zorgt voor een mooie balans.

"Upper Hand" is nog een popachtig liedje dat een lichtere, speelse kant van de band laat zien. Het is leuk en vlot, en breekt het album mooi op.

"Waiting for Stevie" grijpt terug naar de roots van de band met stevige gitaren en een onmiskenbare rockvibe. Het is een van mijn favoriete nummers, door de energie en het meeslepende gitaarspel.

"Running" zet de stevige lijn door met veel tempo en 'bite'. Dit nummer voelt als een echte adrenalineboost en is een hoogtepunt op het album.

"Something Special" is een liefdeslied dat tegen het einde nog wat passie meekrijgt. Het bouwt langzaam op en eindigt in een emotionele climax, wat typisch is voor hoe Pearl Jam hun verhalen vertelt.

"Got to Give" laat de band weer wat losser gaan. Dit nummer heeft een aanstekelijke energie die je meevoert en laat zien dat de band nog steeds plezier heeft in wat ze doen.

Het album sluit af met "Setting Sun", dat begint met een rustige toon maar uitmondt in een prachtige, uitbundige apotheose. Het is een waardige afsluiter die de luisteraar achterlaat met een gevoel van voldoening.

Eddie Vedder's stem en teksten blijven een hoogtepunt binnen de band. Zijn vermogen om emotionele en introspectieve verhalen te vertellen, die vaak reflecteren op persoonlijke en maatschappelijke thema's, maakt elk nummer op "Dark Matter" indringend. Het album behandelt thema's zoals hoop, verlies en persoonlijke groei, die universeel herkenbaar zijn.

Ondanks enige kritiek dat het album niet de vernieuwende impact heeft van hun eerdere werk zoals "Ten" of "Vs.", biedt "Dark Matter" toch genoeg kwaliteit en diepgang die fans van Pearl Jam en rockliefhebbers zullen waarderen. Het is duidelijk dat Pearl Jam nog steeds in staat is om muziek te maken die zowel betekenisvol als krachtig is, wat bewijst dat hun muzikale reis verre van voorbij is.

Conclusie: "Dark Matter" van Pearl Jam is een album dat de rockroots van de band eer aandoet, terwijl het ook ruimte biedt aan nieuwe popinvloeden. Dit maakt het tot een divers en boeiend album dat zowel oude fans als nieuwe luisteraars kan bekoren.

Waardering: 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.