Pedro Antonio Avondano – Il Mondo della Luna (Excerpts) Opera in 3 bedrijven uit 1765

Gepubliceerd op 8 februari 2023 om 22:15

Os Musicos Do Tejo o.l.v. Marcos Magelhaes,

sopranen Carla Caramujo en Carla Simões, de Tenoren Fernando Guimarães en João Pedro Cabral en de bassen Luis Rodrigues en Susana Gãspar. Het Libretto is van Carlo Goldoni.

 

Ik heb inmiddels ruim 20 opera’s beluisterd en ik moet zeggen dat de meeste daarvan me wel bevallen. Die veel te vroeg overleden vriend had wel gelijk. Als je ervoor gaat zitten kan het erg fraai zijn. Voor Il Mondo della Luna Van Pedro Antonio Avondana geldt dat ook. Mooie melodieën en zang in deze komische opera. 

 

Het zal best een doodzonde zijn, maar in mijn playlisten op Spotify knip ik de gesproken dialogen er meestal uit. Ik versta er toch niets van en de muziek is waar het mij om draait. Nou is dit een album met excerpts van de volledige opera maar duurt dan nog 2.15 uur. Zonder dialogen blijft daar ruim anderhalf uur van over.

 

Het verhaal is waarschijnlijk het eerste Science Fiction verhaal in operavorm. Het voert te ver om het hier helemaal uit de doeken te doen, maar de tweede act speelt zich zogenaamd af op de maan. Na het drinken van een toverdrank zou je naar de maan kunnen reizen. De hoofdpersonen drinken er van en vallen in slaap. Ze worden wakker ‘op de maan’. Een truc om de vader van twee dochters in te laten stemmen met hun huwelijksplannen en ook die van de dienstmeid. Eind goed al goed.

 

Of de muziek goed bij het verhaal past durf ik niet te beweren. Het is duidelijk hoorbaar dat het wel degelijk een komische opera betreft. Het is voor een opera vrij luchtige kost.

 

Waardering 7,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.