CPE Bach – Pianoconcerten H497, H411 & H440

Gepubliceerd op 15 februari 2023 om 19:54

Berliner Barok Solisten, Michael Rische -piano

 

CPE Bach heeft ontelbare stukken voor toetseninstrumenten geschreven. Vandaag heb ik dit album met 3 pianoconcerten (voor klein orkest) beluisterd.

 

Ik val in herhaling als ik zeg dat het weer drie kleine meesterwerkjes zijn. Het is meest vrolijk en om het oneerbiedig te beschrijven loopt het als met olie overlopen zo gesmeerd. Ook de orkestrale begeleiding staat weer als een huis.

 

CPE Bach leefde in de periode dat de Barokstijl overging in het Classicisme. Deze concerten horen voor zover ik kan inschatten nog tot de barok. Barok is hem door zijn vader JS Bach met de paplepel ingegoten. Ook zijn peetvader Telemann is met barok groot geworden.

 

CPE Bach is de auteur van ‘Een essay over de ware kunst van het bespelen van klavierinstrumenten’ dat destijds als het standaard werk werd beschouwd voor klaviertechniek. De invloed van de man was en is (het boek wordt nog steeds gebruikt) dan ook enorm.

 

De Berliner Barok Solisten zijn in 1995 opgericht door prominente leden van de Berliner Philharmoniker. Een orkest waarin alleen musici zitten die ook alle als solist kunnen optreden. Ze hebben al diverse prijzen gewonnen en zijn niet meer weg te denken uit de klassieke wereld.

 

Voor dit album krijgen zij van mij een 8,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.