Albeniz, Isaac – Complete Piano Music Vol. 2

Gepubliceerd op 17 februari 2023 om 18:29

Uitvoerende : Miguel Baselga

 

Zo op de vroege ochtend is het wel fijn om met een rustig stuk muziek de dag af te trappen. Over  het algemeen houd ik van het steviger werk (als het klassiek betreft), maar nu even niet.

 

Het album met werk van de Spaanse componist Albeniz begint met een drietal stukken uit Iberia. Een suite voor piano die uit 4 boeken bestaat. Het loont de moeite om Iberia een keer in zijn geheel te beluistern!

 

Na de stukken uit Iberia volgt een 7 tal etudes (studies) die niet alleen bedoelt zijn voor ontspannen beluisteren. Het zijn ook stukken om pianisten de kans te bieden hun technische vaardigheden te onderhouden of verbeteren. Tot die laatste categorie hoor ik beslist niet. Was het maar waar denk ik soms. Alhoewel ik denk ik voor slagwerk zou hebben gekozen wanneer ik vroeger muziekles zou hebben genomen.

 

Bij deze 7 pianostudies is het fijn dagdromen alhoewel de vingervlugheid zo te horen inderdaad goed op de proef wordt gesteld. Dat maakt dat je toch geconcentreerd gaat zitten luisteren.

 

De Suite No. 1 La Vega is een onderdeel van de Alhambra Suite uit 1896. Een klein kwartier virtuoze pianomuziek.

 

Het album vervolgt met 2 Mazurka’s de Salon. Kamermuziek dus. Het zijn respectievelijk Amalia Op. 95 en Ricordatti Op. 96.  Tenslotte de suite Espagna die uit twee movements bestaat.

 

In het werk van Albeniz is de Spaanse afkomst onmiskenbaar te horen. Waar het kan een portie Spaans temperament.

 

Mijn waardering : 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.