Johannes Brahms Symphonie No4 Op. 98

Gepubliceerd op 2 maart 2023 om 21:16

Orchestre Revolutionnaire et Romantique . o.l.v. John Eliot Gardiner

 

Hoewel de titel van het album de indruk wekt dat alleen de 4e Symfonie van Brahms op het album staat is er niets minder waar. Het betreft een compilatiealbum met daarop onder andere deze symfonie.

 

Het album opent met Overture Coriolan Op. 62 van Ludwig Von Beethoven. Een temperamentvolle overture die mij enorm aanspreekt. Je zou er bijna bij gaan headbangen. Ik vraag me af wat er gebeurt als je dat zou doen bij een uitvoering.

 

Het album vervolgt met Sanctus And Benedictus A 12 van Giovanni Gabrieli (een symfoniae Sacrae uit 1665). Een compositie voor koor en orkest. Het koor is het Monteverdi Choir. Ook dit scoort een dikke voldoende.

 

Gaan we verder met een religieuze compositie van Heinrich Schutz, Saul, Saul was Verfolgst Du Mich. Op 12. Opnieuw een erg fijn stuk om te beluisteren. Temperamentvol en de voorloper van het Gospel Choir 😊 De basstemmen door Matthew Brooks, Stuart Young en Tom Appleton. Sopranen Alison Hill en Meg Bragle, Tenoren Jeremy Budd en Nicholas Mulroy

 

Een stukje JS Bach mag ook niet ontbreken. Twee stukken From Nach Dir, Herr, Verlanget Mich BWV 150 met Meg Bragle als alt, Charlotte Mobs als sopraan en tenor Nicolas Robertson.

 

Vervolgens is Brahms aan bod maar nog niet de 4e Symfonie. Eerst een Geistliches Lied Op.30, vervolgens Fest - Und Gedenksprüche Op.109

 

En eindelijk is daar de 4e Symfonie in E-minor Op. 98 van Johannes Brahms.  Een op het eerste gehoor wat ingetogen symfonie. Het eerste movement is Allegro Non Troppo, Snel, maar niet te. Vervolgens Andante Moderato, Rustiger dan Andante (Zeer Matig langzaam) overgaand in movement 3 Poco Meno Presto, Net niet zeer snel en tenslotte Piu Allegro (wat sneller dan allegro). Vooral het einde zit dus in mijn straatje.

 

Het hele album is live opgenomen in de Royal Festival Hall te Londen in oktober 2008

 

Waardering 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.