Igor Stravinsky - 3 Symfonieën

Gepubliceerd op 9 maart 2023 om 19:56

Symphony in 3 Movements / Symphony in C / Symphony of Psalms

 

Een vriendin adviseerde mij eens te luisteren naar Symphony of Palms. Part III. Ik ben daarop bij dit album uitgekomen waarop ook ander werk van Stravinsky is opgenomen.

 

Het begint met de Symfonie in 3 movements die dateert van 1945. Het is duidelijk dat we met een iets minder toegankelijk werk te maken vergeleken met mijn vorige recensies. Het is een stuk moderner en daardoor iets minder ‘braaf’ dan de muziek uit de Romantiek en Barok.
Het 1e movement knalt direct naar binnen. Het is een movement met de toevoeging ‘a quarter note = 160’. Dit betekent dat het tempo 160 kwart-noten per minuut bedraagt. Weer wat geleerd.

 

Het is vooral wennen omdat het even zoeken is naar de melodie. Veel wisselingen ook in volume wat het erg levendig houdt.  Het bevalt me beter dan ik had verwacht.

 

De symphonie in C major dateert van 1940. Het heeft de klassieke indeling in 4 movements. Het is typerend voor de neo-klassieke periode. De eerste twee movements zijn wat toegankelijker dan de laatste twee. Tijdens het componeren brak de tweede wereldoorlog uit en de twee laatste delen zijn in de VS geschreven. De eerste twee delen nog in Europa.

 

Tenslotte de Symphony of Palms. Een werk in drie delen. Ik ben zeker liefhebber van koorzang en val met mijn neus in de boter. Het koor wordt met veel volume gebracht. Mooi.  Delen I (Psalm 39, 12-13) en II (Psalm 40, 1-3) bevallen goed.

 

Nu wordt het spannend. Deel III (Psalm 150).
Ook deel III is prachtig, maar deel I en II doen daar niet echt voor onder. Ik vind de volledige symfonie erg fraai. Omdat deel III wat langer duurt zit daar wel meer variatie in.

 

Het album dat ik heb beluisterd is uitgebracht door SWR Classic
Uitvoerenden: het SWR Symphony Orchestra o.l.v. Micheal Gielen en het WDR Rundfunkchor Köln

 

Waardering 8,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.