Schumann: Piano Concerto in A Minor, Op. 54 - Grieg: Piano Concerto in A Minor, Op. 16

Gepubliceerd op 21 januari 2024 om 16:25

Robert Schumanns Pianoconcert in a mineur, opus 54, is een sleutelwerk in het romantische pianoconcertrepertoire en een belangrijk stuk in het oeuvre van Schumann. Gecomponeerd in 1845, begon het als een Phantasie voor piano en orkest, maar evolueerde naar een volledig driedelig concerto.

Het concerto staat bekend om zijn verwevenheid van piano en orkest, contrasterende energieke en lyrische thema's en een innovatieve benadering van de concertvorm. Het eerste deel, gemarkeerd als Allegro affettuoso, is zowel krachtig als expressief. Het Intermezzo: Andantino grazioso dient als schakel naar het slotdeel, Allegro vivace, dat levendig en ritmisch dynamisch is.

Dit concerto wordt geroemd om zijn expressieve diepte en virtuoze eisen, en toont de mogelijkheden van de piano in een romantische context.

Edvard Griegs Pianoconcert in a mineur, opus 16, is een van de populairste pianoconcerten in het klassieke repertoire. Dit concerto, gecomponeerd in 1868, wordt bewonderd om zijn nationalistische smaak, doordrenkt met Noorse volksmuziekelementen, en zijn romantische lyriek.

Het concerto is traditioneel opgebouwd uit drie delen: een dramatisch en expressief Allegro molto moderato, een lyrisch Adagio en een levendig en ritmisch Allegro moderato molto e marcato.

Het concerto van Grieg valt op door zijn prachtige melodieën, virtuoze pianoschriftuur en effectieve orkestratie, waardoor het een nietje is in het concertrepertoire en geliefd bij het publiek over de hele wereld.

Dit album dateert van 1989 en de uitvoerenden zijn Murray Perahia op piano en het Bayern Radio Symfonie Orkest o.l.v. Sir Colin Davis

Lees HIER meer over Schumann en HIER meer over Grieg

Te beluisteren op Spotify, YouTube, Qobuz en Apple Music

Waardering: 8

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.