Adolphe Adam - Le Chalet

Gepubliceerd op 27 januari 2024 om 15:46

"Le Chalet" is een opéra-comique in één akte door Adolphe Adam, met een Frans libretto van Eugène Scribe en Mélesville, gebaseerd op het singspiel "Jery und Bätely" van Goethe.

De première vond plaats in de Opéra-Comique in Parijs op 25 september 1834. Het werk kende een lang en succesvol verloop in de Opéra-Comique, met zijn 500e uitvoering in 1851, 1000e in 1873 en 1500e in 1922.

De opera vertelt het verhaal van Bettly en haar broer Max, en Daniel, die verliefd is op Bettly. Een misverstand rond een liefdesbrief leidt tot een reeks humoristische en dramatische gebeurtenissen. De muziek van Adam kenmerkt zich door zijn vrolijke en feestelijke toon, die goed past bij het lichte en komische karakter van de opera.

Met zijn charmante en melodische score is "Le Chalet" een levendig voorbeeld van de Franse opéra-comique stijl uit de vroege 19e eeuw. De opera is niet alleen belangrijk vanwege zijn muzikale kwaliteiten, maar ook als een stuk theatergeschiedenis, gezien zijn lange uitvoeringsgeschiedenis en invloed op latere werken.

Het album dateert van 2018 en de uitvoerenden zijn : 

  • Toulon Opera Symphony Orchestra o.l.v. Guillaume Tourniaire
  • Toulon Opera Chorus
  • Sebastien Droy - Tenor
  • Jode Devos - Sopraan
  • Ugo Rabec - Bas

Te beluisteren op Spotify, Youtube, Tidal, Qobuz en Apple Music

Voor meer over de Alphonse Adam (1803-1856) kijk HIER.

 

 

Waardering: 7

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.