Alois Haba - Complete Nonets

Gepubliceerd op 18 februari 2024 om 00:15

Het album Complete Nonets van Alois Hába, uitgevoerd door het Czech Nonet in 1995, is een intrigerende en waardevolle toevoeging aan de catalogus van 20e-eeuwse klassieke muziek. Dit opnameproject belicht het unieke en baanbrekende werk van Hába, een Tsjechische componist die bekend staat om zijn experimenten met zogenaamde microtonale muziek en onconventionele harmonieën.

De nonetten van Hába, geschreven voor een ensemble van negen instrumenten, zijn een perfecte showcase van zijn innovatieve benaderingen in compositie. Ze combineren de rijke texturen en kleuren van kamermuziek met avontuurlijke harmonische en melodische structuren. Deze stukken bieden een fascinerend contrast met de meer traditionele vormen en stijlen van kamermuziek die luisteraars gewend zijn.

Het Czech Nonet, opgericht in 1924 en daarmee een van de langst bestaande kamermuziekensembles ter wereld, brengt met grote deskundigheid en gevoeligheid deze complexe werken tot leven.

Hun uitvoering is zowel technisch nauwkeurig als emotioneel expressief, waardoor de luisteraar wordt meegevoerd op een muzikale reis die zowel uitdagend als diep bevredigend is. De ervaring en toewijding van het ensemble aan Tsjechische muziek voegen een extra laag van authenticiteit en begrip toe aan deze opnames.

De opnamekwaliteit van het album is uitstekend, waardoor de subtiele nuances van Hába's compositie, van de fijnste microtonale verschuivingen tot de dynamische spanwijdtes van het ensemble, duidelijk naar voren komen. Dit zorgt voor een luisterervaring die zowel intiem als groots is, waardoor de unieke kwaliteiten van deze muziek in volle glorie worden onthuld.

Het album Complete Nonets is niet alleen een belangrijk document voor degenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de 20e-eeuwse muziek en de ontwikkeling van microtonale muziek, maar het is ook een boeiende en verrijkende luisterervaring voor iedereen die openstaat voor nieuwe geluiden en ideeën. Het werk van Hába, deskundig tot leven gebracht door het Czech Nonet, blijft een getuigenis van de eindeloze mogelijkheden van muzikale expressie en innovatie. Dit album is een must-have voor liefhebbers van avant-garde en kamermuziek.

NB : Microtonale muziek is in de muziektheorie een verzamelnaam voor een aantal uiteenlopende muzieksoorten die gebaseerd zijn op toonstelsels die in afwijking van wat gebruikelijk is in de westerse muziek, gebruikmaken van kleinere toonschreden dan een halve toonafstand.

Te beluisteren op Spotify, YouTube, Deezer, Apple Music, Tidal en Qobuz

Waardering: 7,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.