Sigismondo d'India - Lamenti & Sospiri

Gepubliceerd op 18 februari 2024 om 14:59

Het album Lamenta & Sospiri uit 2021 is een verfijnde en emotioneel geladen uitvoering van de werken van Sigismondo d'India, prachtig geïnterpreteerd door sopranen Mariana Flores en Julie Roset, begeleid door het gerenommeerde ensemble Cappella Mediterranea. Dit album is een viering van d'India's composities, die diep geworteld zijn in de Italiaanse vroege baroktraditie, en markeert een verkenning van de emotionele diepten van liefde, verlies, verlangen en berouw.

Mariana Flores en Julie Roset, beide bekend om hun heldere, expressieve stemmen en hun diepgaande interpretatieve vaardigheden, navigeren door de complexe emoties die d'India's muziek belichaamt met opmerkelijke finesse en begrip. Hun samenwerking brengt een dynamische en ontroerende vertolking van de liederen, waarbij hun stemmen in perfecte harmonie zijn, maar ook individuele karakters en nuances tot uitdrukking brengen.

Cappella Mediterranea, onder de artistieke leiding van Leonardo García Alarcón, biedt een prachtige begeleiding die de vocale lijnen aanvult en versterkt. Het ensemble, bekend om zijn authentieke en levendige benadering van oude muziek, gebruikt historische instrumenten en speeltechnieken die de luisteraar meevoeren naar de 17e eeuw, de periode waarin d'India componeerde. Hun uitvoering is zowel subtiel als krachtig, en biedt een rijke achtergrond voor de expressieve zang.

Het repertoire op Lamenta & Sospiri bevat een zorgvuldig geselecteerde mix van d'India's werken, van zijn intieme en introspectieve lamento's tot de meer uitbundige en expressieve sospiri. De teksten, vol metaforen en klassieke verwijzingen, worden door Flores, Roset en Cappella Mediterranea met grote emotionele diepgang en intellectueel inzicht uitgevoerd.

De productie van het album verdient ook lof. De opnamekwaliteit is uitstekend, met een heldere en gebalanceerde klank die de details van de uitvoering naar voren brengt, van de fijnste nuances in de vocale lijnen tot de rijke texturen van het ensemble. Dit zorgt voor een meeslepende luisterervaring die de schoonheid en complexiteit van d'India's muziek benadrukt.

Samenvattend, Lamenta & Sospiri is een voortreffelijk album dat de prachtige synergie tussen Mariana Flores, Julie Roset en Cappella Mediterranea laat zien. Het is een diepgaande verkenning van de menselijke emotie, kunstig vastgelegd door de muziek van Sigismondo d'India. Dit album is een must-have voor liefhebbers van vroege barokmuziek en voor iedereen die geïnteresseerd is in de expressieve mogelijkheden van de menselijke stem en oude muziek.

Te beluisteren op Spotify, YouTube, Deezer, Tidal, Qobuz en AppleMusic

Waardering: 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.