Luis de Narvaez - Music for Vihuela (from les seis libros de delphin de musica)

Gepubliceerd op 28 februari 2024 om 17:24

Over de componist:

Luis de Narváez was een Spaanse componist en vihuelist (een soort luit) actief tussen 1526 en 1549. Hij staat bekend om zijn werk "Los seys libros del Delphín", een verzameling polyfone muziek voor de vihuela, die de vroegst bekende variatiereeksen bevat. Narváez wordt ook erkend als de vroegste componist voor vihuela die de hedendaagse Italiaanse stijl van luitmuziek aanpaste. Hij werd zeer gewaardeerd tijdens zijn leven en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de muziek van de Renaissance.

Over de compositie:

"Los Seis Libros del Delphín" van Luis de Narváez is een belangrijk werk in de geschiedenis van de muziek voor de vihuela, een Spaans snaarinstrument uit de Renaissance. Dit verzameld werk bevat een reeks fantasieën, variaties, en arrangementen van bekende melodieën uit die tijd.

Het staat bekend om de verfijnde polyfonie en de emotionele diepte. De variaties zijn bijzonder opmerkelijk vanwege het vroege gebruik van de variatievorm in instrumentale muziek. Narváez's muziek weerspiegelt de verfijnde Spaanse hofcultuur van de 16e eeuw en blijft een pijler in het repertoire voor vroeg-muzikale instrumenten.

Over de uitvoerende:

Lex Eisenhardt is een gerespecteerd uitvoerder van vroeg-muzikale werken. Dit album biedt dan ook een authentieke en verfijnde interpretatie van Narváez's composities voor de vihuela, een populair instrument uit de Renaissanceperiode. De muziek van Narváez, bekend om zijn rijke polyfonie en emotionele diepte, gecombineerd met Eisenhardt's expertise, zou de luisteraars een diep inzicht moeten geven in de muzikale esthetiek van de Spaanse Renaissance.

Te beluisteren op Spotify, YouTube, Deezer, Tidal, Qobuz en AppleMusic

Waardering: 7

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.