Carl Friedrich Abel - Ledenburg Sonates

Gepubliceerd op 1 maart 2024 om 00:46

Carl Friedrich Abel was een Duitse componist uit de pre-klassieke periode, beroemd als gambist. Hij werkte als muziekdirecteur aan het hof van Dresden voordat hij naar Londen verhuisde, waar hij kamer-musicus werd voor Koningin Charlotte en samen met Johann Christian Bach concertreeksen oprichtte. Abel liet 420 composities na, voornamelijk kamermuziek.

Het album "Carl Friedrich Abel: Ledenburg - Viola da Gamba Sonatas & Trios" uitgevoerd door Thomas Fritzsch, dat in 2016 is uitgebracht, vormt een belangrijke bijdrage aan het klassieke muziekgenre, met name op het gebied van kamermuziek. Op dit album worden de diepgaande schoonheid en de complexiteit van Abel's composities voor de viola da gamba gepresenteerd, samen met bijdragen van andere musici zoals Michael Schönheit (piano), Eva Salonen (viool) en Katharina Holzhey (cello).

Dit album bevat een selectie van Abel’s sonates en trio's die zijn stijl en de kenmerken van zijn muziek belichten, met name de delicate melodieën en complexe structuren die de unieke mogelijkheden van de viola da gamba en de barokke gevoeligheid tonen die overgaat in de vroege klassieke vormen.

Vooral voor liefhebbers van barok- en vroegklassieke muziek en geïnteresseerden in de viola da gamba is deze collectie van groot belang. De uitvoeringen door Thomas Fritzsch en zijn collega's worden geprezen om hun authenticiteit en muzikaliteit, en bieden de luisteraar een diepgaande ervaring van Abel's muzikale wereld.

Voor meer informatie en inzichten over het album kunt u de details bekijken op AllMusic en Presto Music.

Te beluisteren op Spotify, YouTube. Deezer, Tidal, Qobuz en Apple Music

Waardering: 7,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.