Fredrik Pacius - Hymn to Finland

Gepubliceerd op 3 maart 2024 om 20:11

Fredrik Pacius was een Duits-Finse componist en dirigent, geboren op 19 maart 1809 in Hamburg en overleden op 8 januari 1891 in Helsinki. Hij wordt vaak beschouwd als de "Vader van de Finse muziek". Pacius verhuisde naar Finland in 1835, waar hij muziekdocent werd aan de Universiteit van Helsinki en diverse muzikale instellingen oprichtte, waaronder een studentenkoor en een orkest.

Hij componeerde in 1848 de muziek voor het gedicht "Vårt land" van Johan Ludvig Runeberg, dat algemeen wordt aanvaard als het Finse volkslied. Zijn muziek werd ook gebruikt voor het Estse volkslied en het Livonische etnische volkslied. Pacius heeft een belangrijke rol gespeeld in het Finse muziekleven en was invloedrijk in het combineren van Duitse romantiek met Finse volksmuziek. Zijn opera "Kung Karls jakt", uitgevoerd in Helsinki in 1852, was de eerste opera gecomponeerd in Finland. Naast opera's componeerde Pacius ook een vioolconcerto, een symfonie, een strijkkwartet en verschillende andere werken.

Zijn bijdragen aan de Finse muziek hebben hem blijvende erkenning opgeleverd en hij heeft een blijvende impact gehad op de ontwikkeling van de muzikale identiteit van Finland.

Het album Hymn to Finland - Works for Male Voice Choir van Fredrik Pacius, uitgevoerd door Akademiska Sångföreningen en Henrik Wikström, werd uitgebracht in 2009. Dit werk bevat klassieke koorcomposities en is opgenomen in Finland. Het album weerspiegelt de choral traditie en de Finse nationale geest, die diepgeworteld is in de muzikale en culturele geschiedenis van het land.

Te beluistern op Spotify, YouTube, Deezer, Tidal, Qobuz en AppleMusic

Waardering: 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.