Edvard Grieg - Peer Gynt Suites 1 & 2; Orchestral Pieces from Sigurd Jorsalfar

Gepubliceerd op 3 maart 2024 om 14:13

Over de componist:

Edvard Hagerup Grieg (1843-1907) was een vooraanstaande Noorse componist en pianist uit de romantische periode. Hij is het meest bekend om zijn Pianoconcert in A mineur en zijn muziek voor Henrik Ibsen's toneelstuk "Peer Gynt", wat resulteerde in de beroemde "Peer Gynt" suites.

Grieg's muziek is sterk beïnvloed door Noorse volksmuziek, wat zijn stukken een onderscheidend nationaal karakter geeft. Hij is een van de belangrijkste personen in de Noorse muziekgeschiedenis en wordt beschouwd als de grootste Noorse componist die heeft bijgedragen aan de nationale identiteit van zijn land.

Zijn werken omvatten verschillende korte en middellange stukken die vaak een vast thema herhalen en variëren. Grieg wordt geprezen om zijn vermogen om de diepten van menselijke emoties uit te drukken door muziek

Over het album:

Het album "Peer Gynt - Sigurd Jorsalfar" uitgevoerd door het CSSR State Philharmonic Orchestra onder leiding van Stephen Gunzenhauser uit 1988 brengt enkele van Edvard Grieg's meest geliefde werken samen. 

De muziek van Grieg, met name de "Peer Gynt Suites" en "Sigurd Jorsalfar", biedt een rijke luisterervaring die de Noorse folklore en romantische klassieke muziek viert.

De suites bevatten enkele van Grieg's meest bekende stukken, zoals "Morning Mood" en "In the Hall of the Mountain King". Het CSSR State Philharmonic Orchestra, onder de ervaren leiding van Gunzenhauser, geeft een respectvolle en technisch vaardige uitvoering die de sfeervolle en dramatische aspecten van Grieg's muziek naar voren brengt.

Te beluisteren op Spotify, YouTube en Qobuz.

Waardering: 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.