For I Am King – Crown / Thin Lizzy – Live And Dangerous

Gepubliceerd op 6 februari 2023 om 20:01

For I Am King – Crown – release 19-01-2023 – Genre Melodieuze Deathmetal

 

Om het album ‘Crown’ van de melodieuze deathmetal band ‘For I Am King’ kan ik niet heen. Niet persé omdat het een Nederlandse act is. Het melodieuze is wat dit album zo fraai maakt.
Zelfs de grunts van frontvrouw Alma Alizadeh storen mij niet echt. Niet dat zij slecht zingt, maar grunts blijven voor mij in hoge mate onnatuurlijk gebruik van de stem. Ik zou de nummers wel eens willen horen met wat ik dan maar noem ‘normale’ zang.

 

Wat het album ook goed doet is dat er geen lang uitgesponnen tracks op staan. De nummers vervelen daarom geen moment. Fraai is vooral ook Bloodline dat het wat rustiger aan doet dan de rest van het album, want het tempo ligt behoorlijk hoog. Het album duurt 36 minuten, maar die zijn in een half uur al om zo voelt het. En dat is een compliment.

 

Ik ben nog een beetje een groentje op metal gebied, maar de sfeer die het album uitdraagt lijkt voor mij wat op de zogenaamde atmosferische metal. Maar misschien trap ik nu op de verkeerde tenen? Het recent uitgekomen album van Imperium Dekadenz (Into Sorrow Evermore) geeft mij in elk geval dezelfde beleving.

 

Alleen het slotnummer Disciples bevalt me wat minder maar voor het overige is het een fijn album. Luidruchtig gegrunt en songs zonder melodie kom ik niet doorheen, maar dit is gewoon lekker.

 

Waardering 7,5

Thin Lizzy – Live And Dangerous - release 1978 – Genre Hardrock

Het is altijd grappig om te zien dat van zowat elk album wordt gezegd of geschreven dat het om het beste live album gaat dat er bestaat. Zo ook van dit album. Ik heb zelf denk ik 20 live albums met dat predicaat.

 

Daar is dit er dus één van. Thin Lizzy, opgericht in 1969 kwam wat laat met hun live album. In het begin van de jaren ’70 was er een hausse aan live albums uitgebracht. Ik vermoed dat het Woodstock album daar een belangrijke rol in heeft gespeeld. Goed voorbeeld doet goed volgen.

 

Dit album is dus ‘pas’ van 1978 en staat als een huis. De zang (en bas) van de veel te jong (36) overleden frontman Philip (Parris) Lynott was de grote motor van de band. De bekendste nummers zijn de cover van Whiskey in the Jar (1972) en The Boys are Back in Town (1976). Het is jammer dat eerstgenoemde niet op dit album staat. Maar het album bevat veel moois. Wat te denken van opener Jailbreak en van Don’t Believe a Word of Are You Ready?

 

Bijzonder was het feit dat de band twee lead-gitaristen had. Ik kende dat toen alleen van Wishbone Ash (ook al met zo’n prachtig live album). Het geeft de muziek wel iets extra’s. Alleen jammer dat ook bij Thin Lizzy de drumsolo niet ontbreekt. Nou is de drummer wel degene die met Lynott aan de wieg van de band heeft gestaan. Hij verdient dus een ereplaats. En gelukkig is de drumsolo maar kort.

 

Het was een fijne beleving om het album vandaag weer eens te draaien. Het doet me terugdenken aan mijn tijd in mijn studentenkot in Groningen. Louter goede herinneringen.

 

Waardering: 8

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.