Bosco Sacro – Gem / Skáld - Huldufólk

Gepubliceerd op 10 februari 2023 om 22:46

Bosco Sacro - Gem (10-02-2023) Genre Doom Ambient


Bosco Sacro is een Italiaanse band, opgericht in 2022 en bestaat uit Paolo Monti, Luca Scotti, Francesco Vara en Giulia Parin. Ze zijn alle vier bandlid bij diverse Italiaanse bands en vormen een gelegenheidsformatie. De muziek van Bosco Sacro is moeilijk in een hokje te plaatsen. Het heeft raakvlakken met Ambient en Doom, maar ook met triphop en dreamgaze.

Voor mij laat de muziek zich het best als volgt omschrijven:
Langgerekte dromerige melodieën die je los weken van de vaste grond onder je voeten. Je zweeft in een donker bos en bent één met de bomen om je heen. Hoor ik daar een engel? Het is de stem van Giulia Parin die je van achter elke boom in het bos hypnotiseert. Een hypnose die de hele nacht mag duren. Les Arbres Rampants in de Bosco Sacro; de kruipende bomen in de heilige bossen. Ze laten je niet los!

Helaas is na 30 minuten de hypnose voorbij. Ik heb nog niet vaak een album gehoord dat zo goed in staat is mij in een dergelijke trance te krijgen. Je moet er wel voor open staan. Lang niet iedereen zal zich door deze muziek laten betoveren. Maar als dat wel zo is zul je keer op keer het album opnieuw willen beluisteren. 

Het lijkt me nu al vrij zeker dat dit album op mijn eindejaarslijst 2023 een hoge positie gaat innemen. Ik ga het nu nog een keer streamen en ben voor een half uur onbereikbaar. Zegt het voort! 

Waardering 9,5

Skáld - Huldufólk (20-01-2023) Genre World/Folk

 

Wie houdt van de muziek van Hedningarna, Värttina of andere Scandinavische folk moet dit album eens proberen. De naam van de band, SKÁLD is met recht met hoofdletters geschreven.

Het bijzondere is dat de 8-koppige band die al meerdere bezettingen heeft gehad Franse roots heeft. Producent/componist Christophe Voisin-Boisvinet kwam in aanraking met een aantal talentvolle muzikanten en zangers/zangeressen en samen besloot men de Scandinavische volksmuziek nieuw leven in te blazen. Muziek uit de tijd van de Vikingen die tenslotte ook ooit in Frankrijk zijn geland waarbij ze zelfs in het huidige Parijs hebben huisgehouden.

De band heeft al twee albums, een mini album en een EP gemaakt sinds de oprichting in 2018. Dat men in april een tour door o.a de USA gaat maken toont aan dat de muziek inmiddels wereldwijd in de belangstelling staat. En geheel terecht. Elk album van SKALD heeft een thema centraal staan. Op dit album is dat het bos met daarin de bekende Noorse trollen.

De opening van het album zet direct de toon. Door Sjamaanse trommels aangegeven ritmes die behoorlijk opzwepend zijn. Daarbij traditionele instrumenten zoals de lier en hemelse zang van de drie zangeressen die de groep inmiddels rijk is. De stemmen van de mannen laten de Vikingen tot leven komen. Ze staan naast je in je huiskamer!

Het is beslist geen album dat aan één luisterbeurt genoeg heeft om alle ins en outs van de nummers te laten doordringen. Geeft het een tweede of derde kans. Per draaibeurt wordt het fraaier. Bijzonder is het slot, A Forest. Een aparte cover van het nummer van de Cure. Of die nou echt geslaagd is?

Geen album om favorieten te benoemen. Het is één trip die je van begin tot eind gevangenhoudt in schoonheid. Ik vermoed dat ook liefhebbers van Dead Can Dance waartoe ik mezelf ook reken dit album zeer kunnen waarderen.

Waardering 9

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.