Jale – Dreamcake / Hollie Kennif – The Quiet Drift

Gepubliceerd op 14 februari 2023 om 20:32

Jale – Dreamcake (1994) – Genre Indierock

 

Wie van The Breeders houdt zou dit album ook eens moeten beluisteren. Hoewel de kwaliteit van de muziek misschien net een treetje lager staat is het best een aangename plaat. Het album komt uit de periode waarin The Breeders net over hun hoogtepunt heen waren (1993 – Last Splash)
Jale uit Canada heeft maar 5 jaar bestaan. Van 1992 tot 1997 en bracht twee albums en een EP uit. Dit is het eerste album.

 

De stemmen van Alyson MacLeod en Jennifer Pierce hebben sterke overeenkomsten met die van Kim Deal van de Breeders, mede door de galm waarin deze gedrenkt is. Alyson Mac Leaod neemt ook het drumwerk voor haar rekening. Jennifer Pierce is tevens gitariste.  Andere leden: Eve Hartling (gitaar), en Laura Stein (basgitaar). Het viertal zat destijds nog gewoon op school.

 

Het is best aangename indierock. Heerlijk gruizig en vrij melodieus. Not Happy geeft meteen een goed visitekaartje af. De connectie met de Breeders wordt direct gelegd. Ook de manier waarop de tweede stem een rol speelt legt direct deze link. De liedjes klinken echter een stukje onvolwassener. Het jeugdige spat er van af.

 

De meeste liedjes klinken behoorlijk aanstekelijk want het enthousiasme en de gedrevenheid zijn goed hoorbaar en geven de muziek een boost. Het is jammer dat Alyson MacLeod de band na het album verliet. Dat is ook goed te horen op het tweede album So Wound. Een meer eigen sound was het gevolg, maar ook een sound die niet meer echt opviel.

 

In 1997 viel dus het doek. Eve Hartling is inmiddels een gerespecteerde beeldend kunstenares.

Waardering 7,5

Hollie Kennif – The Quiet Drift (16-07-2021) – Genre Electronic

 

Hollie Kennif is de helft van het duo Mint Julep. Een duo dat ook Elektronica maakt maar in een heel andere stijl.

 

Wie van lang uitgesponnen esoterische elektronica houdt is bij Hollie Kennif aan het juiste adres. Muziek die enorm rustgevend is. Muziek waarbij een mens alle zorgen loslaat zo bedwelmend is het.

 

Dit album is ook goed te gebruiken om bij in slaap te geraken. Zoek de meest ontspannen houding in je bed, zet dit album aan, niet te luid en de muziek voelt als een warme deken om je heen.

 

Heb je energie nodig, zet het dan wat luider aan. Het beste is om een koptelefoon te gebruiken. Luister in volle concentratie, maar geniet er ook van. Als het album is afgelopen voel je je een stuk fitter.

 

Het heeft geen zin het album nummer voor nummer te bespreken. Het is een album dat je in zijn geheel in een roes moet beluisteren. Elk nummer lijkt op het vorige, maar is toch weer fraaier.

 

Niet iedereen zal blij worden van dit album, dit genre. Iets wat ik me goed kan voorstellen. Maar vind je het wel mooi dan zul je merken dat je het regelmatig beluisterd. Om even weg te dromen of om even wat energie te tappen.

 

Mijn waardering 8,0

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.